Semi 4
Lökodlaren Jon Eriksson, Tord Sarling och Paul-Mårten Sjölund från ÅTH diskuterar med Ålands Hushållningssällskaps grönsaksrådgivare Dennis Grönroos.
Jordbruk Marknad

Riklig soppa kan rädda
rekordstora lökskörden

Årets lökskörd är rekordstor inte bara på Åland utan i hela landet.

– Åtminstone inte på de senaste 15 åren har den inhemska lökskörden varit så här stor, säger Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling.

Han berättar att ÅTH har begärt hjälp av handelns K- och S-grupper med att lägga upp en strategi för att försöka hantera situationen på bästa sätt. Dels handlar det om att anpassa priserna för att bromsa importen.

– Vi vill med handelns hjälp dra igång kampanjer, med info om lökens nyttiga egenskaper för konsumenten och med recept på löksoppor och andra maträtter som innehåller lök. Sist och slutligen behövs det inte så stor förändring i finländarnas konsumtionsmönster för att marknaden ska svälja tio procent mera lök.

Testar nya äppelsorter

Men inte enbart samarbetet med partikedjorna är viktigt för odlarägda ÅTH. I samband med landskapsregeringens seminarium om det åländska LBU-programmet betonade Sarling att företaget fortsätter att utveckla äppelodlingen i nära kontakt med odlarna.

– Vi samarbetar också med  Ålands Hushållningssällskap och deras trädgårdsrådgivare Pernilla Gabrielsson.

Hushållningssällskapet testar på sin demoodling fortlöpande nya äppel- och päronsorter och Sarling poängterar att utvärderingen ingalunda enbart handlar om fruktens smak och utseende.

Avgörande för vilka nya sorter som godkänns för kommersiell odling är bland annat skördens storlek, äpplets motståndskraft mot skorv och sjukdomar, hur äpplena är att plocka och lagra, hur de klarar hanteringen i butiker samt hur bra de sist och slutligen håller i rumstemperatur hemma hos konsumenten.

– När det kostar mellan 30.000 och 40.000 euro per hektar att anlägga en ny äppelodling har man inte råd med felsatsningar, konstaterar Sarling.