Jordbruk EU Marknad

Ingen chans att tävla
med ålderstigna verktyg

Denna vecka protesterade 23 tyska organisationer med anknytning till jordbruk, växtförädling och och livsmedel mot de stela EU-reglerna för gensaxen. De anklagar EU för att tvingas arbeta med ålderstigna metoder.

Vi är förtvivlade, inskärper de 23 organisationerna i sitt öppna brev till politiker och andra beslutsfattare. De kräver att få obehindrad tillgång till de nya metoderna som sedan länge är tillgängliga inom växtförädlingen ute i världen.

EU-domstolens klassificering av de nya växtförädlingsmetoderna som ”genmanipulering” är djupt orättvist och felaktigt. Domslutet förhindrar jordbrukets anpassning till klimatförändringen och försämrar biodiversiteten, skriver undertecknarna.

Det är som om EU-domstolen skulle förbjuda oss att fiska med metspö och krok för att i stället tvinga på oss dynamit, förargar sig forskaren David Spencer vid den tekniska högskolan RWTH i Aachen.

Organisationerna framhåller att jordbruket ständigt utsätts för en växande ekonomisk press via den skärpta miljö- och klimatpolitiken. Samtidigt förbjuds ett innovativt verktyg som förbättrar klimatskyddet och anpassningen till klimatförändringens följder.

Våra nyttoväxter måste utveckla större motståndskraft mot vattenbrist, salt, hetta, kyla, sjukdomar och skadeinsekter för att motverka skördebortfall. Den effektivaste metoden är att tillåta nya förädlingsmetoder, understryker skribenterna.

Som exempel noterar organisationerna att potatisens genuppsättning är fullständigt kartlagd ända sedan 2011. Därmed har branschen tillgång till ett navigationssystem som för växtförädlingen i mål. Nu skulle det gälla att bestämma farten.

Med ett exakt ingrepp av gensaxen kan resultaten nås snabbt utan flera års väntetid. Flera av de stora jordbruksexporterande länderna använder redan tekniken utan nämnvärd reglering. Det har också konsekvenser för EU.

Inom den globala handeln måste reglerna vara kompatibla med varandra för att systemet ska fungera. Utan rättvisa regler är det inte ens möjligt att avgöra hur olika produkter framställs i exportländerna.

Branschens organisationer befarar att den europeiska växtförädlingen förlorar i kompetens och konkurrenskraft, då kvalificerade forskare söker sig bort till länder där deras expertis tas emot med öppna armar.

Det öppna brevet har undertecknats av representanter för 23 organisationer. Bland dem noteras den tyska producentorganisationen DBV, sockerindustrins organisation WVZ och spannmålshandels centralorganisationer.