FAO:s matprisindex sjönk något i juli månad

Priset på FAO:s globala matkorg för baslivsmedel sjönk lätt i juli månad med 1,1 procent. Priserna på vete och majs backade något, likasom mejeriprodukter och socker. Den fallande trenden kompenseras av något fastare priser på kött och växtoljor.

Avena börjar exportera havre från Dalsbruk

​Avena inleder hamnverksamhet i Dalsbruk på Kimitoön. Syftet med verksamheten är att exportera spannmål, inledningsvis havre. Avena har från tidigare motsvarande verksamhet i Tolkis i Borgå och i Joddböle i Ingå.

Nya märken i Lantmännen Agros sortiment

​Lantmännen Agro har tagit över återförsäljningen av Metallipalvelu Hartikainens MPH-lavetter, Lisakos BMF skogslastare och -vagnar samt PMT:s vagnar av produktmärket Humus för djur- och vätsketransporter.

Biff av finskt kött från Atria vann världstävling

HKScans resultat förbättrades märkbart – lyckad aktieutdelning ger bolaget resurser

HKScans omsättning låg under första hälften av 2019 på 841,2 miljoner euro, jämfört med 844,5 miljoner för i fjol. Det jämförbara rörelseresultatet låg nu på – 12,5 miljoner euro, jämfört med – 34,6 miljoner euro för 2018.

Atrias omsättning stabil, högre råvarukostnader syns i resultatet

​Atrias omsättning för första hälften av 2019 var 705,3 miljoner euro, jämfört med i fjol då den låg på 704,6 miljoner euro. Nettoresultatet var 2,3 miljoner euro, jämfört med 8,8 miljoner euro för 2018.

Nya exportlov för mejerier till Kina

De kinesiska myndigheterna har beviljat exportlov till fyra nya mejerianläggningar. Det är Valios enheter i Jyväskylä, Joensuu och Riihimäki samt Sillankorva Yrttijuusto. Antalet finländska mejerier med kinesiska exporträttigheter fördubblades nästan, eftersom enheterna på de kinesiska myndigheternas lista nu är nio. Exportloven omfattar olika mejeriprodukter per anläggning.

Biff av finskt kött från Atria vann världstävling

Atrias finska entrecote baserad på vallutfodring har utsetts till världens bästa biff i World Steak Challenge-tävlingen i Dublin. Atrias danska partner JN Meat International deltog med Atrias nötköttsprodukter och vann titeln världens bästa biff för andra gången i rad.

Kraftig tillväxt på marknaden för ekologisk mat

Enligt Naturresursinstitutets färska årsöversikt över jordbruket och livsmedelsekonomin ökar försäljningen av ekologisk mat snabbt i världen och i Finland. Den åkerareal som används för ekologisk produktion ökar samtidigt snabbt.

Ledaren: Genomskinligare gödselmarknad efterlyses

Förra veckan refererade LF uppgifter som kommit fram på en presskonferens som Yara Finland höll om årets gödslingspriser.En del av materialet har väckt reaktioner bland tidningens läsare, bland annat uppgifterna att priserna stiger i år, cirka 10 procent i genomsnitt jämfört med tidigare, men i Europa stiger priserna mer, cirka 20 procent.

Virkesutbudet fortsatte öka i Österbotten under början av året

Under början av året skedde en tudelning gällande virkesutbud per virkesslag. Utbudet av stock minskade klart i alla landskap förutom Österbotten. Utbudet av massaved ökade i sin tur i de flesta landskap, uppger Finlands skogscentral.

SLC - Lpx 156320
Österrike röstade för totalförbud mot glyfosat

Österrike ska som första EU-land införa ett komplett förbud mot det kontroversiella ogräsmedlet glyfosat. Det beslöt en majoritet i parlamentet på tisdagen, som hänvisar till den så kallade försiktighetsprincipen. Det är ännu osäkert om beslutet är lagligt.