Jordbruk EU Marknad

EU förbjuder tiakloprid
från och med maj 2020

En kvalificerad majoritet i EU:s ständiga kommitté för växtskydd har röstat för ett förbud av neonikotinoiden tiakloprid i hela den europeiska unionen. Förbudet träder i kraft från den 30 april 2020, då det nuvarande tillståndet utgår.

Tiakloprid har varit godkänt i EU sedan 2005. Det verksamma ämnet är en neonikotinoid som ersätter klotianidin, imidakloprid och tiametoxan, som i ett tidigare skede förbjöds i EU, med undantag för användning i växthus.

Ett flertal genomförda studier tyder på att tiakloprid har hormonstörande, genotoxiska och cyrotoxiska effekter samt effekter på nervsystemets utveckling. Tiakloprid klassas som ett neurotoxiskt och immunotoxiskt ämne, skriver EU-kommissionen.

Den europeiska kemikaliemyndigheten klassificerar substansen som misstänkt cancerframkallande och förmodat reproduktionstoxiskt ämne för människor. I Frankrike är substansen förbjuden sedan hösten 2018 på grund av dess misstänkta carcinogenitet.

Enligt kommissionen kan tiakloprid påverka inlärnings- och minnesförmågan hos honungsbin i fält. Detta kan försämra deras förmåga att söka föda samt påverka färdigheterna för kommunikation och navigering.

Utöver de redan kända biverkningarna av neonikotinoider hos pollinatörer, tyder forskningen på att det verksamma ämnet tiakloprid påverkar honungsbins immunkompetens, som redan är kraftigt försvagad.

Den ökade toxiteten för pollinerare uppges vara resultatet av en cocktaileffekt av olika bekämpningsmedel och insekticider, inklusive tiakloprid. Kommissionen ska de närmaste veckorna fatta det formella beslutet att dra in tiakloprid.

Fjärde indragna neonikotinoiden i EU

Tillverkaren Bayer anser att tiakloprid är ett tryggt växtskyddsmedel, förutsett att det används enligt föreskrifterna. Trots detta uppger koncernen att man respekterar medlemsländernas beslut.

Enligt Bayer är växtskyddsmedel som innehåller tiakloprid ett viktigt instrument för jordbruket i hela EU. Sexton medlemsländer bekräftar att det saknas tillräckligt effektiva kemiska alternativ som kan ersätta tiakloprid.

Substansen ingår i växtskyddsmedlet Biscaya mot skadeinsekter i rybs- och rabsodlingar samt potatis. Tiakloprid är den fjärde neonikotinoiden som förbjuds i EU. Klotianidin, imidakloprid och tiametoxam har dragits bort från marknaden i ett tidigare skede.