Stor rågsådd – liten rybs- och rapssådd

I höstas var rågsådden i Finland störst sedan 2000. Den sådda rågarealen nästan fördubblades och i höst förväntas den finländska rågen räcka till för inhemsk konsumtion, uppger Naturresursinstitutet.

Ledaren: Äntligen livsmedelsombudsman

Efter ett riksdagsval och efter att en ny regering bildats kunde statsrådet förra veckan äntligen utse en livsmedelsombudsman. Livsmedelsombudsmannen inleder sitt uppdrag i september. SLC har tryckt på för att få en livsmedelsombudsman i cirka tio år.

SLC - Jansik
Frankrike, Storbritannien och Estland: Organiserad spannmålsförsäljning och export

Csaba Jansik har utrett böndernas organisering i andelslag och spannmålsexporten i Frankrike, Storbritannien och Estland. Finns här lärdomar att ta tillvara för de finländska bönderna och vår egen spannmålssektor? Landsbygdens Folk slog sig ner med Jansik för att få koll på läget.

HKScan tilläggsemitterar

​Eftersom HKScans riktade emission nyligen på knappa 45 miljoner aktier övertecknades, har bolagets styrelse beslutat utlysa en tilläggsemission på närmare 7,5 miljoner aktier. Teckningsvärdet är 1,60 euro per aktie.

SLC - Fullm1
Ny ansvarsfördelning av CAP är ländernas och jordbrukarnas vilja

Omfördelningen av ansvar mellan Bryssel och EU:s medlemsländer för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP är inget tillfälligt påhitt, utan det är jordbrukskommissionär Phil Hogans slutsats av böndernas och medlemsländernas egna önskemål.

Valio valde in ny mjölkproducent i förvaltningsrådet

Till ny medlem i Valios förvaltningsråd valdes jordbrukaren Petri Natunen från Jorois.

SLC - Biogas
Ny utredning: Gödselbiogas stöds bäst med en tariff

I Naturresursinstitutets och Finlands miljöcentrals färska utredning undersöks vilka åtgärder som behövs för att påskynda näringskretsloppet och produktionen av trafikbiogas.

Valio måste ersätta Maitomaa och Maitokolmio

Valio måste ersätta mejeriandelslagen Maitokolmio och Maitomaa med sammanlagt 8 miljoner euro jämte fördröjningsränta. Det beslöt Helsingfors tingsrätt under tisdagen. Maitomaa får tilldelat 4,5 miljoner och Maitokolmio 3,5 miljoner euro. Ursprungligen krävde Maitokolmio och Maitomaa sammanlagt 28 miljoner euro jämte ränta.

Skärpt kontroll av vågar på gårds- och torgförsäljning

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) och regionförvaltningsverken kontrollerar effektiviserat tillförlitligheten hos säsongförsäljares vågar och mått på gårdsförsäljning och torg runt om i Finland under maj–september.

Ålandsmejeriet tog förlust som hjälpte mjölkbönderna

Efter förra sommarens extrema torka som drabbade Åland hårdast i hela Finland betalade Ålands Centralandelslag ÅCA i fjol 351.000 euro mera i mjölklikvider till Ålandsmejeriets 20-talet mjölkleverantörer som samtidigt är ÅCA:s ägare. Detta tillsammans med en nedskrivning av lagervärden på främst ost med 125.000 euro medförde att koncernen Ålandsmejeriet för 2018 visar en förlust på 390.688 euro.

SLC - Reg 1
Regeringen har höga mål för jordbruket

Höga mål samtidigt som man erkänner att jordbrukets lönsamhet måste förbättras. Det ingår i regeringen Rinnes regeringsprogram.

SLC - Reg 3
Karhinens ”gemensamma matbord” förverkligas

I regeringsprogrammet har man tagit ytterligare fasta på utredningsmannen Reijo Karhinens rapport. Således ska diskussionsforumet ”Gemensamt Matbord” startas i enlighet med rapporten.