Vion Leeuwarden 5
Slakterikoncernen Vion har konverterat sin köttanläggning i Leeuwarden till produktion av växtbaserade livsmedel. FOTO: Vion
Jordbruk EU Marknad

Holländskt slakteriföretag
konverteras för veganprodukter

Den tysk-nederländska slakterikoncernen Vion ställer om sin nyaste köttanläggning till produktion av veganmat. Fabriken i holländska Leeuwarden ska framöver producera köttersättande livsmedel som framställs av vegetabilier.

Vion konstaterar att marknaden för alternativa köttprodukter har vuxit mycket snabbt de senaste åren och trenden kommer sannolikt att fortsätta. Koncernen har redan tidigare presenterat köttersättningsprodukter, bland annat på den stora matmässan Anuga.

För ändamålet har ett nytt produktområde grundats under beteckningen ME-AT för utveckling av högvärdiga köttalternativ. Enligt företaget motsvarar produkterna kött till utseende, konsistens och smak.

Växtprodukter i stället för slakt

För ändamålet ställer koncernen om sin anläggning i Leeuwarden till produktion av växtbaserade livsmedel. Den moderna anläggningen för produktion av ekologiskt nötkött invigdes så sent som i mars 2018.

I stället för kött ska slakteriet övergå till att köpa in växtprodukter. Enligt Vion växer efterfrågan på alternativa köttprodukter snabbt i Tyskland och Nederländerna, men också i Storbritannien, Italien och Frankrike.

Detta beror inte minst på den nya så kallade flexitariantrenden. Flexitarianer livnär sig mer vegetariskt än tidigare, utan att helt avstå från livsmedel från djurriket. Denna grupp väljer bort köttet åtminstone en eller två dagar per vecka.

Enligt Vion-chefen Ronald Lotgerink har slaktkapaciteten för levande boskap ökat kännbart i Nederländerna de senaste två åren. Koncernens kapacitet räcker väl till för att möta efterfrågan utan produktionen i Leeuwarden.

I stället konverteras anläggningen för produktion av köttersättningsprodukter. Produktionen kan enkelt anpassas till växtbaserade livsmedel. Produktionslinjer, kylanläggningar och lager finns färdigt på plats. Personalen påverkas inte.

Tekniska problem kunde aldrig lösas

Ursprungligen hade Vion investerat omkring 20 miljoner euro i sin anläggning, som var utlagd för produktion av ekologiskt kött. Omkring 500 djurbönder medverkade i produktionen av produkten ”Waddenrund”.

Waddenrund innebär att boskapen under minst 120 dagar går på bete i minst sex timmars tid. Gårdarna ska befinna sig på högst 25 kilometers avstånd från Nordsjökusten och inte ligga alltför långt från slakteriet.

Själva anläggningen uppfördes med modernast tänkbara teknik för djurskydd och hygien. Besökare har kunnat följa produktionen och alla processer från ett galleri bakom stora glasrutor, men tekniken fungerade aldrig som den skulle.

Nästan genast efter starten måste produktionen läggas ned för flera månader. Företagets tekniker jobbade hårt för att lösa barnsjukdomarna. Efter tre månader kunde produktionen återupptas, men nu är det definitivt slut på kötthanteringen.

Köttproducenterna hänvisas till andra anläggningar inom koncernen. I stället välkomnas leverantörer av växtbaserade produkter. Kapaciteten för produktion av köttfria livsmedel kan vid behov ännu höjas, uppger Vion i ett pressmeddelande.