7R330 Vaederstad Cultivator Dsc8427
Wihuri börjar sälja John Deere i Finland under namnet Witraktor från och med i dag, 7.11. Hankkija slutar sälja JD vid valborgsmässohelgen 2020 och därmed tar en 28 år lång era slut inom den finländska lantbruksmaskinhandeln. FOTO: John Deere.
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Wihuri börjar sälja
John Deere i Finland

Hankkija slutar sälja John Deere i Finland och Wihuri tar över. Hankkijas representation upphör vid valborgsmässohelgen 2020 och Wihuris representation inleds från och med i dag, 7.11.

Hankkija slutar sälja amerikanska John Deeres produkter i Finland från och med valborgsmässohelgen 2020. Det var Hankkijas föregångare, Hankkija-Maatalous, som 1992 började sälja John Deere traktorer och därmed tar en 28 år lång era slut nästa vår.

Enligt Hankkija söker de större lantbruksaffärerna starka samarbetspartners hos maskintillverkarna och John Deere är inte huvudsamarbetspartner med Danish Agro, som äger Hankkija.

Den finländska multibranschkoncernen Wihuri Oy tar över försäljningen och representationen av John Deeres produkter i Finland från och med i dag, 7.11. Wihuris dotterbolag Wihurin Tekninen Kauppa har skrivit kontrakt med John Deere Walldorf om representationen i Finland.

Förutom traktorer, skördetröskor och arbetsmaskiner innefattar representationen också JD:s produktsegment Turf, Golf och Home Owner samt tillhörande service-, reparations- och reservdelstjänster.

Wihurin Tekninen Kauppa meddelar att man kommer att förstärka sitt nätverk i Finland. JD-representationen förverkligas under namnet Witraktor. Witraktor har hittills sålt bland annat Caterpillar jordbyggnadsmaskiner i Finland men meddelade för tre dagar sedan, 4.11, att man säljer den verksamheten till det schweiziska familjeföretaget Avesco AG.

John Deere, grundat 1837, är en av världens största tillverkare av maskiner för jord- och skogsbruk med en omsättning på 1,2 miljarder dollar (USD). På 2000-talet har märket under många år innehaft andra platsen på den finländska traktormarknaden medan inhemska Valtra varit marknadsledande. Under de senaste åren har det skett en hel del förändringar inom den finländska lantbruksmaskinhandeln.