En stark inhemsk efterfrågan stöder livsmedelsindustrins konjunktur

Livsmedelsföretagen förutspår förbättringar i sina konjunkturer för de kommande månaderna. Enligt Finlands Näringsliv EK:s färska konjunkturbarometer ser branschens utsikter snäppet bättre ut än för industrin i medeltal.

SLC - Dsc 2093
Vasakrögaren Mats Sabel ny projektchef för ”Plattform för matriket Österbotten”

Den rutinerade Vasakrögaren Mats Sabel styr in på en ny bana. Han tillträder som ledare för matprojektet och livsmedelsstrategin ”Plattform för matriket Österbotten”som upprätthålls i Företagshuset Dynamos regi.

SLC - Lpx 154873
Svag äppelskörd väntas i Europa

Efter fjolårets rekordstora äppelskörd i EU är årets skördeförväntningar betydligt mer pessimistiska. Frost, hagel och torka på många håll har farit fram i äppelplantagerna, särskilt i de östra delarna av Europa.

Kina kan snart importera sojabönor från Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.

SLC - Globalt Webben
EU-skörden överlevde den extrema hettan i juli

Sydvästra och mellersta Europa upplevde en rejäl värmebölja under ett par juliveckor. Det extremt heta och torra vädret med temperaturer långt över fyrtiostrecket förefaller ändå att få mindre dramatiska följder än väntat för EU-skörden.

SLC - Bovete 1 Webben
Ökad efterfrågan på ekologiskt och konventionellt bovete

Den inhemska efterfrågan på bovete har ökat. Grödan är en viktig råvara i den glutenfria livsmedelsproduktionen. Dessvärre har kallt och torrt sommarväder och frostnätter på sistone försämrat skördeutsikterna för Korsholmsjordbrukaren Jan-Erik Bäck och andra boveteodlare i Österbotten.

SLC - Raisio 2
Konsumenterna vill ha ännu mera havre

Hela 68 procent av konsumenterna vill äta mera havre än de gör idag, visar Raisokoncernens färska undersökning.

Spannmålslagren har minskat

Enligt Naturresursinstitutets färska statistikuppgifter innehöll industrins och handelns lager i slutet av juni totalt drygt 400 miljoner kilo inhemskt och utländskt spannmål. Mängden är nio procent mindre än för ett år sedan och den minsta sedan 2012.

Spannmålstorget i mobilen

I höst lanseras den nya Spannmålstorget-mobilapplikationen. Med hjälp av den nya appen får man det bästa priset för sin spannmål på ett lättare sätt än någonsin tidigare.

SLC - Tullhund1
Tullen effektiverar bekämpningen av afrikansk svinpest

Tullen effektiverar bekämpningen av den afrikanska svinpesten genom att skola en ny tullhund – en mathund – som söker efter animaliska livsmedel. Den nya mathunden Rico placeras vid Helsingfors-Vanda flygplats, eftersom den afrikanska svinpesten har spridit sig till Asien under de senaste åren och antalet resenärer från Asien till Finland är stort.

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Håll öppen gård på Köp av bonden!-dagen

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. Som bäst pågår anmälningstiden på dagsevenemangets webbsida köpavbonden.fi.

SLC - Dsc09908
Hagelkatastrof för äppelskörden drabbade mindre odlare hårdast

Två dagar med våldsamma hagelskurar förra veckan drabbade flera åländska äppelodlare katastrofalt hårt. Tord Sarling som är vd för Ålands Trädgårdshall ÅTH har en första grov uppskattning om att upp till 20 procent av årets åländska äppelskörd är förstörd. I reda pengar kan det handla om ekonomiska förluster på drygt en miljon euro och flera av de mindre äppelodlarna har drabbats allra värst.