Jordbruk EU Marknad

Danska välfärdsgrisar
försvann från marknaden

Den danska satsningen på djurvälfärd med ett, två eller tre hjärtan beroende på graden av välfärd har inte lyckats särskilt bra inom grissektorn. En del av välfärdsgrisarna har försvunnit från marknaden, rapporterar svenska Land Lantbruk.

Märkningen startade våren 2017, först med gris, senare med kyckling. I början gick allt enligt planerna, Omkring en fjärdedel av allt färskt griskött såldes med hjärtemärkningen. Men sedan avtog intresset.

Produktkategorin med ett hjärta står för ”bättre djurvälfärd”, men märket har mer eller mindre försvunnit från handeln. Slakteriet Danish Crown har sagt upp avtalen med de producenter som föder upp grisarna.

Märkningen med ett hjärta innebär bland annat att grisarna inte får svanskuperas. Flera producenter som har levererat grisar i denna kategori har återgått till konventionell produktion, säger Christan Fink Hansen från Danish Crown enligt Land Lantbruk.

Försäljningen av griskategorin med två hjärtan har likaså minskat. Det sägs att konsumenterna frågar efter god djurvälfärd. Men det verkar vara en sak vad man säger och en annan sak vad man handlar i affären, säger Christan Fink Hansen.

Trots detta vill Danmarks matminister Mogens Jensen utvidga systemet. Om allt går enligt planerna ska den statliga välfärdsmärkningen i början av nästa år utvidgas till mejeriprodukter samt nöt- och kalvkött.

Enligt tidningen Food Supply DK hänvisar Jensen till undersökningar som visar att sju av tio konsumenter önskar statligt kontrollerad djurvälfärd. Den utvidgade märkningen ska bland annat ge mer plats för korna, som också får mer tid över för sina kalvar.

Den danska välfärdsmärkningen infördes 2017 för griskött. Under fjolåret utvidgades märkningen till kyckling. Antalet gröna hjärtan på förpackningen anger graden av djurvälfärd.

Mer halm och mer plats

Ett grönt hjärta står för förbättrad djurvälfärd utan svanskupering, mer halm och mer plats. Två hjärtan symboliserar ännu mer plats. Tre gröna hjärtan står för bästa möjliga djurvälfärd.

Den statliga välfärdsmärkningen har inrättats i samarbete mellan miljö- och matministeriet, producenter, livsmedelsindustrin, bransch- och djurskyddsorganisationer samt detaljhandeln.

Konsumentrådet Tænk är skeptiskt till välfärdsmärket med tre gröna hjärtan. I Danmark finns flera andra märkningssystem som fungerar bra. Många olika slags märkningar förvillar konsumenterna, säger rådets ordförande Anja Philip till Food Supply DK.