Stefan Saaristo 1
Nya ordföranden Stefan Saaristo anser att andelsföretagande är en styrka till exempel inom bank-, samt jord- och skogsbrukssektorn.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Stefan Saaristo ny ordförande för
Finlands Svenska Andelsförbund

Agrologen och lantbruksföretagaren Stefan Saaristo är ny ordförande för Finlands Svenska Andelsförbund. Saaristo, som verkat som viceordförande sedan 2015, efterträder Lars Björklöf på ordförandeposten. I Pellervodelegationen har han varit medlem sedan 2015.

– Finlands Svenska Andelsförbunds hundraåriga historia rymmer många betydelsefulla händelser och det helhjärtade arbetet för kooperationen fortsätter som tidigare. Man ska komma ihåg att det här inte är något enmansrace utan ett teamarbete; vi har en bra styrelse och en bra VD för förbundet. Vi gör det här tillsammans, säger den nyutnämnde ordföranden.

Då Saaristo tillfrågas om sin vision för Andelsförbundet under de kommande åren, konstaterar han att det är viktigt att lyfta kunskapen om andelslag.

– Andelsföretagande är modernt och jag tror att det kommer att bli ännu modernare i framtiden. På vårt årsmöte pratade vi om att man bör öka förståelsen för andelsföretagandet och vilka fördelar det har, och där anser jag att vi som förbund har en viktig roll.

Stefan Saaristo har tidigare jobbat inom DeLaval och kom till Österbottens Kött som VD år 2002. Den posten innehade han i 13 år och jobbade även med parallella projekt på Atria och A-Foder, som utvecklings- och strategidirektör samt som direktör med ansvar för Atria Finlands svinanskaffning.

Under åren 2015-2017 ansvarade han för den nordiska marknaden på pälsauktionsbolaget Saga Furs i Vanda. Sedan fattade han beslutet att satsa mer på sitt eget jordbruk i Malax i Österbotten där han bland annat odlar sockerbetor och spannmål samt idkar skogsbruk.

– Tanken var att sköta gården en tid och sedan se vad framtiden för med sig, säger Saaristo som i dagsläget bland annat fungerar som ordförande för Vasa Andelsbanks förvaltningsråd. Han sitter också med som styrelsemedlem i Pohjanmaa-Österbottens OP-förbund.