Jordbruk Marknad

Starkt kvartal för Atria

Atrias omsättning och rörelsevinst ökade under årets tredje kvartal. Under perioden juli-september 2019 var koncernens omsättning 366 miljoner euro (357,1 miljoner euro i fjol). Rörelsevinsten blev 16,7 miljoner euro vilket är en förbättring på 4 miljoner euro jämfört med motsvarade period i fjol. Alla affärsområden förbättrade sina resultat.

– Årets tredje kvartal var en stark period för Atria. Från början av året till slutet av september har omsättningen vuxit med 10 miljoner euro jämfört med motsvarande period i fjol. Rörelsevinsten under den här perioden är 19,1 miljoner euro och därmed ligger vi efter med 2,4 miljoner euro jämfört med fjolårets vinst, säger VD Juha Grön. Årets första månader var blygsamma lönsamhetsmässigt, men senare har vi lyckats förbättra resultatnivån.

Växande produktkategorier är för närvarande fjäderfä och färdigmat. Den ökade efterfrågan på köttprodukter finns inom ett dyrare produktsegment än tidigare.

Det faktum att konsumtionen allt mer inriktar sig på fjäderfä märks också i efterfrågan på gris- och nötkött, vilket är en långvarig utveckling. Av den ökade köttkonsumtionen på den inhemska marknaden sedan 1990 hänför sig 80 procent till den ökade konsumtionen av kycklingkött.

Den ökade köttimporten i Kina har förändrat världshandeln för kött både gällande volym och pris. Grisköttsproduktionen i Kina har minskat och kommer enligt prognoser att minska ytterligare på grund av den afrikanska svinpesten.

Också Atrias exportvolymer till Kina ökar och i år exporterar Atria cirka 12 procent av sin årliga grisköttsproduktion till Kina. Det är möjligt att exportvolymerna ytterligare ökar, enligt Grön.

I Atrias framtidsplaner finns också att öka fjäderfäproduktionen i Finland.

– Vi startar planeringen av en 130 miljoner euros investering i en produktionsanläggning för fjäderfä. Ifall den förverkligas blir den ett av Atrias genom tiderna största enskilda investeringsprojekt. Konsumtionen av kycklingkött ökar och med den här investeringen skulle vi säkra vår kapacitet långt in i framtiden, säger Grön.