ProAgria lanserar nu ett nationellt och heltäckande nätverk av konsulter under varumärket ”Strategi+”. För svenskspråkiga gårdar erbjuder man ProAgria ÖSL:s ekonomirådgivare Anne Sigg.
Vid Brännskata fiskehamn i Vexala förädlas årligen 120-150 ton braxen för den inhemska marknaden. Uppköparna finns främst inom livsmedelsindustrin och storköksvärlden.
GDT-indexet för mejeriprodukter förblev i stort sett oförändrat på veckans GDT i Nya Zeeland.
Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.
Bina har svärmat livligt i sommar och honungsskörden förväntas blir rätt normal i år, trots de kalla perioderna i juli.
I slutet av juni röstade en majoritet i det österrikiska parlamentet igenom ett totalförbud mot ogräsmedlet glyfosat. EU-kommissionen reagerade raskt. Förbudet bryter klart mot gällande EU-rätt, lyder hälsningen från Bryssel.
De senaste dagarnas ostadiga väder har fördröjt tröskningen. Skörden av höstsäd är längst hunnen och skörden av vårsådd spannmål har bara inletts, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.
Sydösterbotten har lidit mycket av torka i sommar. Det har påverkat potatisodlingen ställvis mycket negativt. Dessutom var det vid senaste månadsskifte flera frostnätter, vilket ytterligare har bidragit till att skörden beräknas bli sämre än normalt.
Förra årets dåliga skördesäsong fortsatte tära på Apetit Abp:s andra kvartal. Koncernen publicerade sin halvårsrapport förra veckan.
Snellmankoncernen har köpt produktsortimentet färsk färdigmat av det svenska företaget Quality Meals, som tillverkar färsk och djupfryst färdigmat till dagligvaruhandeln och storkök.
Föreningen Matinformation (Ruokatieto) lanserar världens första Finländska matens dag som firas den 4 september 2019. Den finländska maten har förtjänat en egen dag: maten från vårt eget land är unik och är en smaklig kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande.
Kostens klimatpåverkan kan minskas med 30-40 procent genom att ändra på kostvanorna och ta hand om kollagren i åkermark. En övergång till klimatvänlig kost förutsätter således förändringar på systemnivå, konstateras det i slutrapporten från projektet RuokaMinimi.