Marknad
SLC - Fazerhavre1
Fazer vill erövra världen med havreprodukter

Genom att kombinera finländsk havre och toppmodern teknik har den inhemska havrekedjan potential att uppnå större vinst på exportmarknaden än vi idag gör, säger Fazer Mills vd Jarkko Arrajoki. Havrens främsta värde ligger i betaglukan, protein och olja, samt de produkter man kan göra av dem.

SLC - Debatt Pris
Öppet brev till livsmedelsombudsman Olli Wikberg

Lantbrukets forskningsinstanser Naturbruksinstitutet Luke och Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT) publicerade för ett par veckor sedan lönsamhetsprognoser för jordbruket för innevarande och kommande år som inte är tyder på någon positiv förändring i lönsamheten, påpekar SLC i ett öppet brev till livsmedelsmarknadsombudsmannen Olli Wikberg.

SLC - Potatisprodukter
Potatislagren är på samma nivå som i fjol

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och livsmedelsindustripotatis i gårdarnas lager till 204 miljoner kilo, varav 163 miljoner kilo var matpotatis. Den minskande odlingsarealen kompenserades av en god skördenivå, vilket gav lika mycket total potatis i lagren som hösten 2019. Matpotatis i lager minskade med fyra miljoner kilo jämfört med hösten 2019, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Jari Leppa
Ny livsmedelsmarknadslag ska skapa balans i livsmedelskedjan

Regeringens proposition med förslag till ändring av livsmedelsmarknadslagen godkändes vid statsrådets sammanträde förra veckan. När lagen träder i kraft ger den tydliga spelregler för handeln och balanserar livsmedelskedjans aktörers förhandlingspositioner.

EU ökade exporten av jordbruksprodukter

Under det första halvåret 2020 exporterade EU-länderna jordbruksprodukter och livsmedel till ett sammanlagt värde av 90,2 miljarder euro. Det är en ökning med 2,6 procent jämfört med det första halvåret 2019, rapporterar EU-kommissionen.

SLC - Foodhub2
”Vi ska konkurrera med ärlighet och kvalitet”

Kimitoöns foodhub har en lyckad säsong bakom sig. Eldsjälarna Stella Törnroth och Jonas Bergström, som inom ramen för projektet ”Närmat i samarbete” i somras startade den första digitala närmatsbutiken i Egentliga Finland, är övertygade om att det här sättet att handla närmat är framtiden. Konsumenterna plockar upp färska kvalitetsprodukter på ett enkelt sätt och slipper åka runt till en massa producenter.

SLC - Covid1
Utdragen pandemi ökar osäkerheten inom livsmedels- och skogssektorerna

I en färsk rapport från Naturresursinstitutet analyseras konsekvenserna av covid-19-pandemin för skogssektorn, den naturbaserade turism- och serviceverksamheten och naturproduktsektorn samt jordbruket, livsmedelsekonomin och fiskerinäringen på 2020-talet. Scenarierna utgår från olika utvecklingsförlopp för pandemin och inom ekonomin.

Sari Iivonen fortsätter leda ekologiska institutet

Sari Iivonen fortsätter leda Finska ekologiska institutet i Sankt Michel. Hennes nya fyraårsperiod börjar från och med 2021.

SLC - Vegan Burger 13
Mjölkprodukter ska skyddas i EU

EU-parlamentet förespråkar ett produktskydd för mjölk och mejeriprodukter. Enligt parlamentet ska sojadrycker fortsätta att heta sojadrycker. Begreppet mjölk får inte användas i sammanhanget.

SLC - Sprang1
Odlade tickor ger nya inkomster

Sprängticka och lackticka är svampar som kan ge en rejäl tillskottsinkomst i skogar där avkastningen annars skulle vara låg. Sprängtickan växer på levande träd, medan lacktickan växer på stubbar eller döda träd. Företaget Kääpä Forest söker nu flera odlare som vill ge sig in i branschen.

EU-kommissionen vill rädda Mercosur

EU:s frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur har mot förmodan ännu inte strandat. Enligt handelskommissionär Valdis Dombrowskis pågår diskussioner som syftar till att rädda överenskommelsen.

HKScan går helt över till återvinningsbara förpackningar senast 2025

HKScan kommer göra sina förpackningar ännu mer hållbara: samtliga förpackningar skall vara återvinningsbara senast 2025.