Lpx 176025
Priset på sågvirke har exploderat i Mellaneuropa, men skogsägarna känner sig förfördelade. FOTO: Landpixel
Skogsbruk Marknad

Global brist på sågvirke
pressar priserna i höjden

En globalt stigande efterfrågan på trävaror ute i världen har pressat fram dyrare trävirke. En ovanligt kraftig efterfrågan från USA och Kina har satt fart på exportsuget och tömt lagren i flera europeiska länder. Men skogsägarna klagar över eftersläpande priser.

Trävirke har plötsligt blivit en bristvara på den internationella marknaderna. En växande mängd europeiskt trävirke går nu på export till USA, där priset på barrvirke har mer än fördubblats. Covid-19 har dessutom stimulerat byggnationen.

De internationella priserna på sågvirke och limträ har stigit extremt snabbt och leveranserna löper. Stora mängder europeiskt trävirke skeppas över Atlanten. Den viktigaste orsaken till utvecklingen är en häftig byggboom i USA.

Den bidragande orsaken är USA-regeringens stödpaket för att avvärja en covid-19-betingad lågkonjunktur. En väsentlig del av stödbidragen slussas till byggindustrin, som därför kan betala ett högre pris för importerat virke.

Den starka byggboomen i USA kan inte längre bemästras av den inhemska sågindustrin, som hade hunnit dra ned sin produktion under coronakrisen. Byggföretagen måste i stället trygga tillgången på virke genom en större import.

Eftersom Kanada av olika orsaker inte kan höja sin exportkvot för trävirke till USA, måste de amerikanska byggföretagen skaffa mer virke från Europa. Detta har pressat upp priset på importen av sågat virke från EU.

Det är inte bara USA som behöver virke. Kina har också börjat sänka importtullarna på sågvirke för att trygga landets försörjning. De kinesiska virkeslagren har börjat tömmas och företagen måste öka importen av sågvirke.

Brist på trävaror i flera EU-länder

USA-exporten stör redan utbudet i Europa. Flera europeiska länder har fått problem med virkesförsörjningen då allting exporteras. I Sverige är efterfrågan på trävaror redan så stor att sågverkens lager av trävirke har sjunkit till den lägsta nivån sedan 20 år.

Efterfrågan på trävaror ökade under 2020, till stor del på grund av minskad produktion i andra delar av världen, påpekar marknadsanalytiker Christian Nielsen i ett pressmeddelande från branschorganisationen Svenskt Trä.

Svenskt Trä påpekar att brist hotar vid en tidpunkt då högsäsongen för trävaror närmar sig, både för byggsektorn och hemmasnickare. I Sverige har man hittills varit förskonade mot de största prisökningarna, men detta kan nu ändras.

Den starka efterfrågan från världsmarknaden ökar konkurrensen om trävarorna. Priserna stiger på många marknader. Det kommer att kräva ett stadigt tillflöde av sågat trävirke under våren för att möta efterfrågan, varnar den svenska branschorganisationen.

Från Tyskland rapporteras en liknande utveckling, men där är läget betydligt svårare. Enbart i januari och februari importerade USA en tredjedel mer barrvirke och 22 procent mer lövvirke från Tyskland än året innan.

Inom båda segmenten är Tyskland sedan tidigare näststörsta leverantör av trävirke till USA, efter Kanada. Den tilltagande exporten av virke över Atlanten har höjt exportpriserna rejält, till glädje för sågarna.

Utsålda lager

De tyska sågarnas lager av trävirke är praktiskt taget utsålda. Byggföretag och snickerier har i gengäld stora svårigheter att skaffa fram trävirke. Marknaden har sopats ren och lagren praktiskt taget tömda.

Liknande problem rapporteras också från Österrike och Schweiz. Enligt flera österrikiska byggföretag har priset på virke för husbyggnad stigit med 40 procent, i flera regioner till och med med 60 procent.

Trots det starka efterfrågeläget är det oklart om och när det knappa utbudet kommer att lätta. Skogsägarna klagar över svaga prissignaler. Trots virkesbristen följer priserna inte exportpriserna.

Virkespriserna har visserligen stigit för nästan alla kvaliteter, men skogsägarna påpekar att förändringen inte på långt när motsvarar de explosionsartade prishöjningarna på byggnadsmaterial av trä.

Enligt den tyska statistikbyrån har virkespriset bara stigit marginellt under vintern. Skogsägarna är inte intresserade att höja utbudet så länge prishöjningarna inte motsvarar det förändrade efterfrågeläget.