Havrens popularitet ökar i ute i världen. Den globala efterfrågan på havre växer detta år med omkring sju procent, jämfört med fjolåret. Det är tio procent över medeltalet på lång sikt och den nästhögsta siffran sedan 1960.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Trots ett svårt ekonomiskt läge i hela samhället har regeringen gjort vad den har kunnat från statsmaktens sida för att trygga verksamhetsförutsättningarna för jordbruket under inkommande år. Det är SLC:s bedömning av regeringens färska budgetförslag för 2021.
EU:s nya handelskommissionär Valdis Dombrowskis ställer sig kritisk till EU:s tilltänkta handelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Det framgick i samband med parlamentets utfrågning senaste fredag.

EU får snart rätt att sanktionera USA med tullar på amerikanska importprodukter till ett årligt värde av 3,4 miljarder euro. Det framgår av ett ännu inofficiellt utslag från WTO. EU vill bland annat belägga jordbruksprodukter från USA med strafftullar.
Jordbrukets dåliga lönsamhet och den lilla andelen producenten får av mat som säljs i butiken diskuteras ofta. Kan direktförsäljning vara en lösning för att förbättra gårdens lönsamhet?

Att exportera livsmedel utanför Europa intresserar små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen. Det kan kännas utmanande att reda ut alla krav som gäller vid export, men till exempel kan Livsmedelsverkets experter inom export bistå med tips och råd.
Atria Finland har genom ett företagsköp den 30 september köpt hela aktiestocken i företaget Domretor i Kauhava.
SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade på sitt distansmöte på tisdagen möjligheterna till spannmålsexport i odlarregi nu i höst. Utskottet betonar vikten av export av spannmål och att delta i kommande export i odlarregi.

För höga skördeprognoser under augusti som gradvis sänks när skörden bärgas ger en skevad prisbild, understryker SLC Åboland.
Då coronapandemin började härja i våras fanns det en global rädsla för att livsmedelskedjan skulle lida och att matpriserna skulle börja stiga ordentligt. Rädslan har dock för Finlands del visat sig vara obefogad och matpriserna stiger endast måttligt både i år och nästa år, konstaterar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.
För nästan tio år sedan införde den dåvarande danska regeringen en skatt på fetthaltiga livsmedel. Den så kallade fettskatten var impopulär och avskaffades ett drygt år senare. Nu har ett forskarteam granskat fettskattens effekter.

Mjölk, yoghurt, grädde, smör och ost är skyddade begrepp som enligt EU-rätt bara får användas i samband med produkter som härstammar från däggdjur. Det vill livsmedelsindustrin ändra på. EU-parlamentet ska ta ställning i oktober.