Lpx 141690
I mars backade FAO:s spannmålsindex med 1,7 procent. Mest markant var prisfallet på exportvete, som i mars förlorade 2,4 procent. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO-matindexet fortsätter uppåt

Priserna på baslivsmedel fortsatte att stiga för tionde månaden i följd i mars, rapporterar FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Det internationella matindexet steg med 2,1 procent. Mejeriprodukter, kött och växtoljor blev dyrare under månaden.

Enligt FAO steg matprisindexet till den högsta nivån sedan juni 2014. Priset på mjölkprodukter steg med hela 3,9 procent under månaden. Utvecklingen var trots allt tudelad, eftersom priserna på spannmål och socker började falla.

Under februari månad hörde socker till de största vinnarna i indexet. Priset på spannmål steg också kännbart, liksom mejeriprodukter och kött. I mars noterades ett möjligt trendbrott för socker och spannmål.

I mars backade FAO:s spannmålsindex med 1,7 procent, jämfört med siffrorna för februari. Den stigande trenden har därmed stoppats efter åtta månader på plus. Experterna påminner ändå om att prisnivån på spannmål har stigit med hela 26,5 procent sedan mars 2020.

Mest markant var prisfallet på exportvete, som i mars förlorade 2,4 procent. Men också detta värde ska ställas i relation till den historiska utvecklingen. Sedan mars 2020 har noteringarna stigit med 19,5 procent.

Enligt FAO beror det moderata prisfallet i huvudsak på ett relativt rikligt utbud. Dessutom ställer prognoserna gynnsamma perspektiv i utsikt för produktion och skörd under den kommande säsongen.

De internationella noteringarna för majs och korn har också hamnat under press. En seg och långvarig importefterfrågan från Kina förhindrade en ännu starkare prissänkning, påpekar FAO:s statistiker. Priset på durra steg till och med en aning.

Knappare utbud gynnar mejerisektorn

Inom mejerisektorn fortsatte den uppåtgående trenden utan avbrott i mars. Prisindexet för mejeriprodukter fortsatte att stiga för tionde månaden i följd, denna gång med 3,9 procent. Därmed har indexet för mejeriprodukter stigit med 16 procent på ett år.

Det internationella smörpriset har stigit som en konsekvens av ett knappt utbud i Europa, där säsongstarten för mjölkproduktionen har varit senare än vanligt. Samtidigt visar den inhemska efterfrågan inom livsmedelsbranschen tecken på återhämtning.

Priserna på mjölkpulver har likaså stigit på grund av stigande efterfrågan från Asien och särskilt Kina. Situationen har dessutom påverkats av oro över säsongbetonade leveransproblem och en brist på container i Europa och USA.

Marknaden för ostar utvecklade sig däremot i motsatt riktning, då priserna föll för den tredje månaden i följd. Enligt FAO-experterna kan fenomenet förklaras med en relativt måttlig efterfrågan på spotleveranser.

FAO:s köttprisindex hör också till månadens vinnare. Indexet steg i mars för den sjätte månaden med 2,3 procent, jämfört med februari. Å andra sidan konstaterar FAO att indexet på årsbasis till och med har sjunkit med 0,5 procent sedan februari 2020.

Noteringarna på fågel- och griskött har stärkts av en stark efterfrågan på importvara i flera asiatiska länder och framför allt Kina. Priserna på griskött har dessutom gynnats av en förstärkt europeisk konsumtion till påsken.

Priset på nötkött har förblivit stabilt, då stigande noteringar i Brasilien och fallande exportpriser i Australien kompenserade varandra. I Nya Zeeland steg priset på lammkött, då producenterna måste tidigarelägga slakten på grund av torka.

Sockerpriset håller måttet

Efter den starka prisstegringen på socker de senaste två månaderna föll sockerpriset i mars med 4 procent. Trots den fallande trenden befinner sig sockerpriset på en 30 procent högre nivå än priset för ett år sedan.

Enligt FAO beror den förhållandevis höga prisnivån på oro inför en förväntat knapp sockerförsörjning innevarande år. Enligt FAO har en stark importefterfrågan från Kina och stigande noteringar på råolja sannolikt förhindrat ett större prisfall på socker.

Prisindexet på vegetabiliska oljor klättrade i mars till sin högsta nivå sedan juni 2011 och steg med 8 procent. Priserna steg inom samtliga segment, på såväl palm-, soja- och rapsolja, då efterfrågan översteg utbudet.