På tisdagen kom Pellervos forskningsinstitut PTT med sina prognoser om skogsbruket och skogsindustrin. Virkeshandeln ser ut att öka nästa år, rent av till en nivå som då det gäller skogsägarens bruttointäkter överstiger 2018 års rekord.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Snellman drabbades hårt av coronaviruset i början av september. Men nu börjar ordningen vara återställd – och företaget kan återigen fokusera krafterna på att underlätta den svåra situationen för svinproducenterna.

Under coronaviruspandemin tog byggandet fart på allvar. Efterfrågan på sågade varor sköt i höjden och det drev upp både konsument- och råvarupriser. Nu ser det ut som att konsumtionen avtar, men virkespriserna är ännu på en bra nivå.
Livsmedelsmarknadsombudsmannen utreder om det finns problem med handelns säsongsvisa sortiment med tanke på livsmedelsmarknadslagen eller god affärssed.
Jordbrukets företagarinkomst minskar dramatiskt i år och maten blir märkbart dyrare nästa år, förutspår Pellervos ekonomiska forskningsinstitut (PTT).

En häftig debatt om livsmedelshandelns marginaler har utbrutit i Österrike. Jordbruksministern anklagar de stora livsmedelskedjorna för utpressningsmetoder, medan handeln beklagar sig över orättvis kritik.
Livsmedelsmarknadslagen ändras 1.11.2021. Till lagen fogas bland annat en bestämmelse om betalningstider som inte ingår i den gällande lagen.
Ryssland förlänger sitt importförbud mot mejeriprodukter, kött, frukt och grönsaker från EU och ett dussin andra länder fram till slutet av 2022.

Mercosuravtalet mellan EU och Mercosur-länderna har dödförklarats många gånger. EU-kommissionen försöker rädda det som räddas kan. Nu blossar nya handelsproblem dessutom upp i Australien.

Våren 2020 flyttade Ab Tomas Kjellman verksamheten till nya utrymmen i Kållby. Men på grund av coronaviruset kunde invigningen ske först nu.

Den internationella gröna veckan återkommer i januari 2022 som publiktillställning på mässområdet i Berlin.

Konsumtionen av färska grönsaker minskade enligt Naturresursinstitutet (Luke) från 66 kilogram till 64 kilogram per person och konsumtionen av färsk frukt (exklusive citrusfrukter) minskade från 66 kilogram till 65 kilogram under åren 2019-2020. Statistiken väcker frågor om vad som har hänt i den verkliga konsumtionen.