Koriander2
Koriander ska gödslas sparsamt, om ens alls. I synnerhet kväve försenar mognaden och rekommenderas inte. Samma maskiner som används inom spannmålsodlingen kan användas. Koriander kan torkas i både varmlufts- och kalluftstork. FOTO: Caraway Finland
Jordbruk Marknad

Goda marknadsutsikter
för koriander och kummin

Utbudet av korianderfrön och kummin minskar i Europa som en konsekvens av kriget i Ukraina och sanktioner. Fram tills nu har Ryssland och Ukraina hört till de största producenterna av koriander för den europeiska marknaden, som nu vänder sig till andra områden för att få sitt behov fyllt.

– Till följd av detta kan finländska korianderodlare nu erbjudas ett dubbelt så högt pris för såväl konventionellt som ekologiskt odlad koriander, säger Mark Engelholm, vd Caraway Finland.

Behovet av koriander är stort. Växtens frön används mycket i olika livsmedel och exempelvis curry, där upp till 30 procent av kryddan utgörs av koriander. Koriander är också en av ingredienserna i några av världens mest sålda läskedrycker.

På grund av den rådande världssituationen kommer det också att odlas mindre kummin i Östeuropa i år, vilket troligtvis leder till att även kummin stiger i pris.

Det är i Östeuropa och Finland som största delen av världens kummin odlas. Odlingen i dessa regioner har således stor betydelse för världsmarknaden.

– Nu är det ett bra läge att satsa på koriander- eller kumminodling. På Caraway Finland erbjuder vi rådgivning och odlingsguider samt utsäde för intresserade kontraktsodlare.

Odling av såväl koriander som kummin baserar sig på kontrakt. Kryddväxterna gödslas sparsamt och odlingen kräver inga specialmaskiner.

Koriander avkastar vanligtvis ca 500 kg/ha men uppemot 1.500 kg/ha har kunnat skördas i Finland.