Det internationella spannmålsrådet International Grains Council (IGC) har sänkt sin prognos för den globala spannmålsskörden. EU väntar för sin del en rekordskörd, trots hetta i norr och häftiga översvämningar i Mellaneuropa.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Årets finländska spannmålsskörd torde uppgå till 3,1 miljarder kilogram. Det är en tiondel svagare än genomsnittet.
Enligt de nuvarande skördeutsikterna, som baserar sig på Pro Agria odlingsrådgivarnas bedömningar per 12.7 av sina egna regioner, kommer spannmålsskörden att uppgå till 3,1 miljoner ton, 10 procent lägre än 10 års medelvärdet. Nästa prognos publiceras 27.8. och beskriver läget den 23 augusti. Förväntningen är att prognosen kommer att skrivas ned ytterligare p.g.a. sommarens torka., skriver SLC-ombudsmannen Rikard Korkman i en kommentar.
I fredagens nummer av Landsbygdens Folk ingår en annonsbilaga för Ollikkala landsbygdsmässa, men strax efter tryckningen meddelade arrangörerna att mässan ställs in.

Den stigande globala pristrenden för livsmedel förefaller att ha brutits, åtminstone tillfälligt. Matpriserna i FAO:s standardmatkorg vände för första gången på länge nedåt redan i juni. I juli fortsatte priserna att falla för den andra månaden i följd.
ASF påträffades för första gången i slutet av juli hos tamgrisar i Dominikanska republiken. Den första veckan i augusti påträffades ASF i 11 av alla 32 provinser.

På grund av en ytterst svag skörd fruktar EU:s frukt- och grönsaksindustri starka prishöjningar på bär och svamp.

Danska bönder har numera ett alternativ i form av crowdfunding för att finansiera sina investeringar.

Konsumtionen av inhemska grönsaker har varit stor under pandemin. Odlingsarealen har också ökat märkbart och det återstår att se om marknaden sväljer allt också efter pandemin.
Efterfrågan på vegetariska och vegana matprodukter ökar snabbt på bekostnad av animalieprodukter i Tyskland.
Israeliska Future Meat Technologies startar en specialanläggning för framställning av konstgjort kött.

Flera uppstartföretag utvecklar metoder för produktion av mjölk och ost direkt ur celler.