Foderproblem4
Torkningen och lagringen av spannmål är A och O för en hög kvalitet, påpekar Johan Backlund, vd på Jeppo Lantgris.
Jordbruk Marknad

Viktigt att växtodlarna
inte fuskar med kvaliteten
trots kostnaderna

Behovet av foderspannmål är stort i Österbotten. Trots de ökade kostnaderna är det nu viktigt att odlarna satsar på växtodlingen. Fuskar man med kvaliteten drabbas vi köttproducenter, säger Johan Backlund, vd på Jeppo Lantgris.

Det är inte bara spannmålsinköparna som har ett stort behov av spannmål i år. För många husdjursproducenter är det nu mycket viktigt att det finns ett utbud av kvalitativt foder i år. En av dem är företaget Jeppo Lantgris som har 2.600 suggor.

– Delägarna kring Jeppo Lantgris odlar spannmål på 800 hektar, men när förbrukningen är 30 miljoner kilo till totalt 4.000 suggor och 100.000 slaktsvin per år så köper vi också in foder från handeln men också av många växtodlare i nejden. Vi börjar nu utslaktning av suggorna och slaktsvin i en del av anläggningarna för säkerhets skull ifall spannmål inte kan fås tag i, säger Johan Backlund, vd på Jeppo Lantgris, som höll ett föredrag ur husdjursproducenternas perspektiv på webbinariet Greppa marknaden.

Något som oroar alla just nu är de höga kostnaderna. Men trots läget vill både spannmålsköparna och företag som Jeppo Lantgris betona vikten av att alla satsar på kvaliteten.

– Det finns en risk för att en del fuskar med kvaliteten i år. Men för oss husdjursproducenter är varierande foderkvalitet ett gissel eftersom produktionen påverkas mycket kraftigt. Om det ska finnas tillgång på foder av god kvalitet är det viktigt med en bra näringsbalans i åkern, att odlarna satsar på växtskyddet. Gödsling är också nödvändigt för att få upp proteinhalterna, säger han.

Och fortsätter:

– Trots att bränslet kanske kostar 2,50-3 euro litern i höst måste spannmålen vara torr. Fuskas det med det så ökar risken för att våra djur drabbas av sjukdomar.

Toxiner ett gissel

Något som husdjursproducenter också kämpar med dagligen är varierande toxinhalter i fodret. Toxiner utvecklas snabbare när säden är varm och lagras i vagnar, enligt Backlund som hänvisar till undersökningar i Sverige.

– Toxinhalterna varierar från år till år, men problemet har blivit större i och med att odlingsarealerna har ökat men däremot har inte torkarna blivit större. Därför lagras mer otorkad säd i vagnar när regnet ligger på och då utvecklas toxiner snabbare. I slutändan är det vi som drabbas av det när suggorna kastar grisarna, förklarar Backlund.

Ur svinproducenternas perspektiv är det också viktigt att lagringen av spannmål sker korrekt. Men fortfarande är variationerna stora, enligt honom.

– Många lagrar på golv i hallar, i traktorvagnar och ett otyg som sker i juli är när odlarna börjar skrapa ur halvtomma silobottnar och skrapar ur det sista. Den här hanteringen gör att kvaliteten försämras och det gäller att vara observant när man säljer till husdjursgårdar, säger Backlund.

Och fortsätter:

– Dålig hantering och lagring ökar också risken för att salmonella kommer in och det är oerhört farligt om man levererar till en stora gårdar med suggor. Får vi in salmonella kan en stor svinproduktion raderas ut helt.

Något som också påverkat husdjursproducenterna negativt är att spannmålspriserna varierar mycket mera i dag än tidigare. Förr var spannmålspriserna låga på hösten och de som inte kunde lagra var tvungna att sälja. Men det har nu vänt, enligt Backlund.

– På senare år har vi upplevt att spannmålen är billigast kring midsommar och i juli. De flesta odlare har annat arbete och har byggt silos och säljer inte på hösten. Det har lett till ökad spekulation och funderingar kring kontrakt och det har också bidragit till att spannmålspriserna ökat, säger han.

Passligt jämnt högt spannmålspris är okej

Backlund betonar att han inte är emot höga spannmålspriser.

– Jag anser att priset ska vara passligt jämnt högt. För oss är det ett otyg när priserna går upp och ner. Det gynnar inte branschen alls och definitivt inte husdjursproducenterna.

Han ser också köttproduktionen som en förlängning av spannmålsodlingen. Därför är en volatil marknad inte att föredra för någon.

– Det är en ohållbar situation med fluktuerande spannmålspriser och ett fast lågt köttpris. Jag hoppas att vi nu ser upptakten till ett köttpris som hänger med spannmålspriserna.

Backlund har inget emot ett utökat samarbete mellan växt- och köttgårdar. Men en orsak till att det inte tar fart är att köttproducenterna har det svårt ekonomiskt.

– Alla vet att köttproducenterna inte får betalt för köttet och det är helt enkelt osäkert för växtodlare att sälja direkt till dem. De säljer hellre till handeln som med säkerhet betalar. Därför måste vi börja fundera på något i stil med kontraktsodling kombinerad med finansiering. Den frågan måste lösas om samarbetet ska öka.

Läs också: Turbulenta tider på spannmålsmarknaden