Spets13
Tommy (till vänster) och Patrik Sigg odlar som första i världen spetspaprika vintertid. Det är fråga om en stor utmaning och satsning. Går det dåligt kan det bli fråga om ganska stora förluster. Men vi tror på den här produkten och nu återstår det bara att vi lyckas med odlingen, säger de.
Jordbruk Marknad

Första i världen att odla spetspaprika vintertid

I vinter kommer finländska konsumenter att kunna köpa inhemsk spetspaprika. Det är första gången som spetspaprika odlas vintertid. Bakom den unika satsningen står bröderna Patrik och Tommy Sigg i Närpes.

– Vi tar en stor risk i och med det här försöket. Går det dåligt kan det bli fråga om ganska stora förluster. Men vi tror på den här produkten och nu återstår det bara att vi lyckas med odlingen, säger Patrik Sigg.

Patrik och hans bror Tommy Sigg är både nervösa och hoppfulla inför den unika satsningen på att som första i världen odla spetspaprika vintertid. Det största frågetecknet är hur plantorna reagerar på mörkret.

– Vi vet egentligen ingenting om hur det är att odla spetspaprika på vintern. Det är en helt ny värld för oss och vi måste följa med hur plantorna reagerar på belysningstimmar, temperaturer och gödsling. Det blir att testa sig fram, säger Tommy.

Men kunskap om odling av spetspaprika saknas inte. För två år sedan började bröderna Sigg odla spetspaprika på 4.600 kvadratmeter sommartid och året därpå utökade man till 8.800 kvadratmeter.

– Det borde egentligen inte vara så stor skillnad att odla vintertid men det är ändå ett nytt steg. Nu testar vi att odla på 8.000 kvadratmeter och om erfarenheterna är goda och det är lönsamt kan vi säkerligen tänka oss att fortsätta på nytt senare, säger Patrik.

Seg start

Plantorna togs in i augusti mitt under en värmebölja och värmen påverkade starten negativt. Spetspaprikan är nämligen känsliga för värme, men trots en trög start kom produktionen igång bra.

– Vi hade tur för plantorna verkar ha klarat sig bra och producerar stora mängder. Om allt går som vi planerar borde plantorna vara i produktion till midsommar. Har de tagit stryk av den sega starten kanske vi hamnar kasta ut dem i april, men vi hoppas på det bästa, förklarar Patrik.

Bröderna Sigg är medlemmar i andelslaget Närpes Grönsaker som handhar marknadsföring och försäljning. Sigg tar i egenskap av företagare den ekonomiska risken med försöket.

– Går det bra blir det lönsamt för oss, men om det går dåligt kan det gå riktigt dåligt. Det handlar om 500.000-600.000 euro som vi har satsat i plantor och andra förnödenheter. Men plantorna växer och producerar nu så vi är hoppfulla, säger de.

Varför föll valet just på spetspaprika? Den största bidragande orsaken till det är att spetspaprika är en ovanligare produkt som knappt fanns till salu för bara några år sedan.

– På vintern odlas spetspaprika nästan bara i Spanien men den produktionen slukas mestadels i Europa. Importen till Finland vintertid sker främst från Israel. Därför har vi större chans att kunna konkurrera just med den här produkten. Utöver det är spetspaprikan sötare och enligt oss godare än vanlig paprika. Konsumenterna verkar också gilla spetspaprika för åtgången har varit bra, menar Patrik.

Spets6
I augusti togs plantorna in. Nu är produktionen av spetspaprika i full gång vid Patrik och Tommy Siggs växthusanläggning i Närpes. Produktionen beräknas vara över 20.000 förpackningar per vecka i vinter. Det är första gången någonsin som spetspaprika odlas vintertid. Produkten marknadsförs och säljs genom andelslaget Närpes Grönsaker.

20.000 förpackningar per vecka

Bröderna räknar med att producera mellan 20.000 och 25.000 förpackningar per vecka. En förpackning innehåller två paprikor och väger cirka 200 gram. För att det ska vara lönsamt bör de få ett producentpris på minst 2 euro per förpackning.

– Vi har studerat flera olika kalkyler som säger olika saker, men med ett pris på 2 euro per påse borde det gå. Och vi tror att det kommer att finnas efterfråga just på grund av smaken. Vi har valt en sort som är mera utmanande att odla men har den bästa smaken. Sorten heter Palermo, berättar Patrik.

Bröderna Sigg har gjort en medveten satsning på växthusproduktion i flera år och byggt ut stegvis. I dag odlar de på 6,7 hektar men 2020 tas 2,5 hektar till i bruk. Bygget av det nya blockhuset har nyss inletts. Och utbyggnaden ska inte stanna där.

– Vår verksamhet grundar sig på en process och vi följer en tolvårsplan. År 2030 är tanken att vi ska odla på 19-20 hektar totalt. Så vi kommer att växa mycket i framtiden, berättar Patrik.

Vill förhindra ökad import

Varför vill ni bli så stora?

– Ser man på åldersstrukturen inom branschen är det många mindre odlare som snart går i pension. För att täcka det bortfallet satsar vi på att bygga ut för att förhindra att importen ökar. Ger vi bort marknadsandelar till importerade produkter kan det bli svårt att klara konkurrensen, säger Tommy.

Sigg producerar huvudsakligen rundtomat förutom paprika och spetspaprika. I framtiden är tanken också att börja odla specialtomater. Att lönsamheten varierar kraftigt inom växthusodlingen är något de är medvetna om. Men att vara stora aktörer ger samtidigt fördelar.

– En större enhet bidrar till att hela verksamheten rationaliseras och blir billigare att driva. Det kan till exempel gälla inköp av förnödenheter. När vi köper in gödsel tar vi inte in tre pallar per gång utan vi kan räkna ge offert på tre containers med gödsling, förklarar Patrik.

Från Närpes Grönsakers sida kan man tänka sig att utöka ringen av odlare om bröderna Siggs lyckas.

– För närvarande har vi nio paprikaodlare och bland dem finns säkert intresserade. Baserat på testpartierna ser det bra ut eftersom plantorna har växt bra och smaken är verkligt söt, säger NG:s odlingschef Mikael Dahlqvist.