Mannheim Cbg
Franska sockerbetsodlare protesterade på måndagen framför tyska Südzuckers huvudkontor i Mannheim mot nedläggningar av koncernens två sockerfabriker i Frankrike. FOTO: CGB
Jordbruk EU Marknad

Frankrike accepterar inte
stängning av sockerfarbriker

För några veckor sedan aviserade den tyska sockerkoncernen Südzucker om stängning av två sockerbruk i Frankrike. Betodlarna reste till huvudkontoret i Tyskland för att protestera och den franska regeringen vill med alla medel förhindra avvecklingen.

Saint Louis Sucre är ett dotterbolag till tyska Südzucker, som nyligen varslade om nedläggning av två tyska sockerfabriker. Südzucker har rapporterat stora ekonomiska förluster som en följd av det låga sockerpriset.

Enligt Saint Louis Sucre är nedläggningarna i Frankrike en fortsättning på koncernens omstruktureringsplan. Bolaget ska av ekonomiska skäl köra ned verksamheten i sina fabriker i Cagny och Eppeville i norra Frankrike.

Den franska regeringen har gått ut med häftig kritik mot nedläggningsplanerna. Den tyska moderkoncernens ensidiga beslut är inte acceptabelt, dundrade landets jordbruksminister Didier Guillame inför Nationalförsamlingen förra veckan.

Lägger ned trots stödpengar

Därmed svarade Guillame på ett spörsmål från tre ledamöter i Nationalförsamlingen. Parlamentarikerna anklagade regeringen för att inte reagera på planerna att köra ned produktionen vid de franska fabrikerna.

Vi vägrar att acceptera situationen som ett faktum. Frankrike betalar ett alltför högt pris för omstruktureringen av sockerproduktionen. Det är en skandal, anmärkte parlamentarikerna under den heta debatten.

Den franska parlamentarikern Stéphane Demilly påminde att Frankrike redan tidigare har beviljat Südzucker ett indirekt stöd på 8,8 miljoner euro i form av skattelättnader för sysselsättning. Avsikten var att rädda arbetsplatser.

Nu blir stängningarna en regeringsfråga. Jordbruksminister Didier Guillame och ekonomiminister Bruno Le Maire ska träffa de ansvariga denna vecka för att sätta dem på plats, som ministern uttryckte det.

Enligt Guillame ska regeringen att tala klartext. Vi kommer inte att tillåta åtgärder som förstör den franska betodlingen och sockerindustrin. Besluten får inte fattas utan att beakta jordbrukspolitiska och ekonomiska aspekter, lovade ministern.

Enligt Saint Louis Sucre ska fabriken i Cagny fortsätta att producera socker under kampanjen 2019/2020 för att därefter koncentrera sig på melass, djurfoder och lagring. Eppeville ska specialisera sig på torkning och lagring.

Guillame anser att detta vore ohållbart. Bara en dryg handfull medarbetare kommer att bli kvar. En åtgärd av denna utsträckning skulle försvåra omstruktureringen och förhindra en senare återupptagning av produktionen.

Jordbruksministern försäkrade att regeringen också kommer att söka övergångslösningar för att stöda sockersektorn. Bland annat ska regeringen kontakta EU-kommissionen för förhandlingar.

Facket protesterar framför huvudkontoret

Enligt den franska betodlarorganisationen CGB motsvarar de två sockerfabrikerna omkring tio procent av landets totala sockerproduktion. Enligt betodlarna berör nedläggningarna mer än tusen arbetsplatser i ekonomiskt svaga regioner.

Denna veckas måndag reste fabriksanställda och berörda betodlare till Südzuckers huvudkontor i tyska Mannheim för att protestera mot nedläggningarna. Enligt CGB-förväntar betodlarna påtryckningar mot Südzucker av den franska regeringen.

Südzucker kommer också att lägga ned två tyska fabriker i Brottewitz och Warburg. Koncernen stänger dessutom en av sina fem polska sockerfabriker. Nedläggningen verkställs redan denna höst.

Südzucker rapporterade en förlust på 85 miljoner euro för det tredje verksamhetskvartalet 2018/2019. För hela verksamhetsåret kan förlusten stiga till 250 miljoner euro. Anledningen är det låga sockerpriset efter EU:s kvotavveckling.