Jordbruk Marknad

Konsumenterna litar på
inhemskt kött

Konsumenterna litar på inhemskt kött. Hela 82 procent av konsumenterna, eller 2 procent fler än ifjol, litar på att det inhemska köttet är säkert. Tre av fyra litar också på att spårbarheten för finländskt kött är på en god nivå.

Undersökningen där man undersökte de faktorer som styr köttkonsumtionen (Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2018) utfördes av KANTAR TNS Agri i oktober 2018 och den besvarades av drygt tusen finländare över 15 år. Undersökningen gjordes på uppdrag av den finländska köttförädlingsbranschens informationsbyrå Lihatiedotusyhdistys.

Finländarnas uppfattning om spårbarhet, djurens välfärd och miljöpåverkan är på samma nivå som i fjol. Tre av fyra konsumenter tror att köttets spårbarhet till produktionsgården är på en god nivå. Tre av fem konsumenter anser att man på gårdarna har fäst uppmärksamhet vid djurens välfärd och försökt förbättra den ytterligare. Varannan uppskattar att man på gårdarna har uppmärksammat produktionens miljöpåverkan.

Köttförädlingsbranschen konstaterar att den finländska köttproduktionen till stor del är kontraktsproduktion mellan producenter och köttföretag, där man försäkrar sig om produktionens genomskinlighet, säkerhet och spårbarhet under produktionsdjurets hela livscykel. Producenterna är kompetenta och hela matkedjan fungerar med hänsyn till miljön och naturen. Den finländska köttproduktionen skapar arbetstillfällen och matsäkerhet för hela landet.

Att konsumera moderata mängder inhemskt kött är mer ansvarsfullt och hållbart än att konsumera utländskt kött.