Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Avtal ska effektivisera
återvinningen av oljeavfall

Miljöindustrin och -tjänster YTP rf ingick i dag ett Green deal-avtal med Miljöministeriet om utveckling av den riksomfattande oljeavfallshanteringen. Målet är att effektivisera insamlingen av oljeavfall i hela Finland och att öka återvinningen av avfallet.

Oljeavfall är farligt avfall som kan orsaka förorening av mark, ytvatten eller grundvatten om det kommer ut i naturen. Vid olaglig förbränning av oljeavfall frigörs skadliga ämnen och föreningar samt mikropartiklar.

– Målet för avtalet mellan staten och miljösektorn är att en så stor del av oljeavfallet som möjligt samlas in och styrs i första hand till materialåtervinning, säger bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Åren 2010-2016 hanterades cirka 36.000 ton oljeavfall per år, och återvinningens andel inom oljeavfallshanteringen var i genomsnitt 74 procent. Det nya avtalet syftar till att den genomsnittliga mängden hanterat oljeavfall håller sig minst på samma nivå och att återvinningens andel är minst 80 procent från och med 2020.

– Avtalet innebär att återvinningen av oljeavfall främjas med marknadsmässiga metoder. Avtalet ersätter det tidigare systemet, som baserar sig på ett avtal om ensamrätt. Ur ansvarsfulla företags och näringslivets synvinkel är det positivt att statsmakten är beredd att förbinda sig till frivilliga åtaganden som ett alternativ till normer och författningar, konstaterar verkställande direktör Otto Lehtipuu.

Till exempel reparationsverkstäder för motorfordon och arbetsmaskiner samt jordbruket, industrin, fartyg och hushåll producerar oljeavfall i form av kasserade smörjmedel. Genom rengöring och genom att hålla olika slags oljeavfall åtskilda är det möjligt att återvinna oljeavfallet till råvara för nytt smörjmedel. Green deal-avtalet har som mål att oljeavfall samlas in och styrs i första hand till materialåtervinning. Målet är också att minska energiåtervinningen av oljeavfall.

Enskilda företag och föreningar kan ansluta sig till avtalet genom att ingå ett eget åtagande på webbplatsen sitoumus2050.fi. I åtagandena fastställer företagen åtgärder som lämpar sig för deras verksamhet och bransch och som de vidtar för att utveckla oljeavfallshanteringen. Föreningarna förbinder sig å sin sida att främja utvecklingen av oljeavfallshanteringen i sin bransch.

Som bäst bereds också en tidsbegränsad statlig stödordning som ska stödja insamlingen av oljeavfall.