9432909364 8Df022E47C O
Det har blivit ont om griskött i Kina. En större del av den inhemska produktionen måste ersättas med import. FOTO: Kenneth Moore
Jordbruk Globalt Marknad

Brist på gris i Kina
sätter fart på handeln

Skärpta miljöregler, låga priser och en fallande grisproduktion på grund av afrikansk svinpest har satt den kinesiska grisimporten i rullning. Kina måste ersätta en stor del av den inhemska produktionen med import.

Grisbeståndet i Kina har minskat med 16,6 procent de senaste tolv månaderna. Enligt landets jordbruksministerium har antalet suggor minskat med en femtedel. Den negativa utvecklingen börjar redan kännas på världsmarknaden.

De kinesiska konsumenternas intresse för griskött har visserligen avtagit, men analytiker räknar ändå med en växande brist på griskött i Kina. Regeringen försöker motverka bristen genom statliga inköp, uppger den tyska nättidningen Fleischwirtschaft.

Exportörer i EU har de senaste veckorna rapporterat om en växande kinesisk efterfrågan, som på sina håll har förorsakat panikartade inköp. Men det är inte bara EU som gnuggar händerna. Brasilien och USA vill också kämpa om kunderna.

USA exporterar igen gris till Kina

Trots allt prat om strafftullar meddelar det amerikanska jordbruksministeriet USDA om nya grisaffärer med Kina. Under den första veckan i mars sålde USA 23.800 ton griskött till Kina, vilket är det största partiet på två år.

Enligt tidningsuppgifter utgår de amerikanska producenterna från att tullarna kommer att slopas. På börsen i Chicago steg kurserna för slaktgrisar med tjugo procent. Amerikanska experter räknar med en kännbar pristopp inom de närmaste månaderna.

Priserna har också gått upp på de europeiska marknaderna. Grispriset har stigit i Tyskland, Frankrike och Spanien. I Italien har de förbättrade marknadsutsikterna stoppat det rådande prisfallet på slaktgris.

I Kina har det varit något lugnare med ASF-rapporteringen de senaste veckorna. Föregående vecka rapporterades ändå ett nytt utbrott i den sydliga provinsen Guangxi, där 3.200 grisar måste avlivas.

I Vietnam breder epidemin ut sig med oförminskad kraft. I medlet av mars rapporterade myndigheterna 79 utbrott i tio av landets nordliga provinser. Närmare 7.000 grisar har dödats i försöken att begränsa spridningen.

Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc har instruerat myndigheterna att vidta drastiska åtgärder för att begränsa smittan. Bland annat har kontroller inrättats längs interna gränser inom landet.

Nya fall av ASF i Polen och Belgien

I Polen fortsätter den afrikanska svinpesten att breda ut sig. Under den första veckan i mars rapporterade landets veterinärmyndigheter nästan hundra nya fall bland vildsvin i trakter där ASF tidigare har påträffats.

Sedan början av året har mer än 600 fall av ASF påträffats i polska vildsvinsbestånd. Hos tamgrisar har inga nya fall rapporterats. Ett oroande tecken är diagnosticeringen av ASF hos vildsvin som uppvisar en svag resistens mot sjukdomen.

Det innebär att grisarna drabbas lätt av smittan utan att insjukna allvarligt. Problemet är att smittade grisar hinner vandra långa sträckor innan de dör av sjukdomen. Detta främjar spridningen av viruset till större områden.

Också i Belgien har nya fall av ASF påträffats. Ett vildsvinskadaver upptäcktes i medlet av mars i den norra buffertzonen, som har flyttats norrut. Fram till denna tidpunkt hade 687 ASF-smittade vildsvin påträffats i Belgien.