Jordbruk Marknad

Tjänsten som
livsmedelsombudsman
lediganslogs på nytt

På fredag, vid middagstid, avslutas ansökningstiden andra gången för den nya tjänsten som livsmedelsombudsman. Ansökningstiden har avslutats en gång tidigare, men på jord- och skogsbruksministeriet beslöt man ändå lediganslå tjänsten på nytt.

Motiveringen är att det kom för få ansökningar under första ansökningsrundan. Då söktes tjänsten av fyra personer varav två var behöriga. Deras ansökan är fortfarande i kraft.

De två behöriga är språkrättsrådet, juristen Corinna Tammenmaa, som nu verkar vid justitieministeriet, och den andra är juristen Anu Ingman, som verkar vid livsmedelsverket. De två övriga sökande är arbetsledare Henrik Karppanen vid Saarioinen och filosofie licentiat Katariina Juhola från Tammerfors. Tjänsten kräver en högre juridisk examen.

Livsmedelsombudsmannen leder sitt kansli oberoende och självständigt i anslutning till livsmedelsverket och utför sina uppgifter i enlighet med den nya livsmedelsmarknadslagen, som varit i kraft sedan årsskiftet. Syftet med lagen är att förbättra livsmedelsmarknadens funktion och trygga ställningen för de mest utsatta aktörerna, det vill i praktiken säga jordbrukarna.

Bland annat övervakar livsmedelsombudsmannen att avtal som görs upp inom kedjan följer god sed.