Atria Kauhajoki Ruhovarasto 1 22090
Atria sänkte i tisdags priset på nötkött. En av orsakerna är att det nu finns ett lager på nötkött som uppgår till 4,5 miljoner kilo i Finland. FOTO: Atria
Jordbruk Marknad

Atria sänkte priset på nötkött
- för mycket kött i lager

I höstas höjde Atria priset på nötkött i två omgångar med sammanlagt fyra cent per kilo. Men i tisdags informerade Tom Åstrand, vd för Österbottens Kött, ÖSP:s förbundsfullmäktige om kommande prisförändringar.

– Beskedet från Atria, som jag fick nu i morse, är att priset på nötkött sänks. Tråkiga nyheter för producenterna, men i höstas höjde Atria priset på nötkött med totalt med 4 cent så nu är vi tillbaka på prisnivån innan det.

Atria sänkte priset på ko med 2 cent per kilo och 5 cent per kilo på tjur. En av orsakerna till sänkningen är enligt Åstrand att det i Finland nu är ett stort lager på nötkött.

– Nötköttslagret i Finland är på cirka fyra och en halv miljoner kilo nötkött. Det finns just nu också ett överutbud av nötkött i Europa och det är svårt att hitta avsättning för vissa värdedelar. Det är det stora problemet.

Åstrand framhåller att prisnivån på nötkött i Finland har legat stabilt över medeltalet för EU.

– Inom de flesta nötslag har vi haft högre priser än medelpriset inom EU. I slutet av 2018 gick nötpriserna ner i Europa till en följd av torkan i norra Europa. Trots den negativa prisutvecklingen i Europa höjde Atria sina nötköttspriser under hösten 2018. Trycket från billigare importerat nötkött från Europa har försvårat åtgången av inhemskt nötkött på hemmamarknaden med stigande nationella köttlager i Finland, konstaterar Åstrand.

Negativ nyhet

Johan Snickars, ordförande för ÖSP:s nötsektion inom köttutskottet, kommenterar sänkningen så här:

– I fjol höjdes priset på nötkött i omgångar med nästan fem procent så det var kanske väntat med en sänkning. Men inte är det en positiv nyhet. Nötsektorn kämpar med dålig lönsamhet och fjolårets höjningar var en positiv signal. Om det nu börjar gå utför med sänkningar är det verkligen negativt.

– Vi har också högre produktionskostnader nu i och med det höga spannmålspriset och brist på grönfoder. Det påverkar också lönsamheten negativt, säger han.

På svinsidan gick produktionen ner med några procent i fjol. Men inom den sektorn finns en del positiva tecken. Åstrand berättade att afrikansk svinpest drabbat Kina hårt och exporten av griskött från Europa ökade i fjol med 15 procent.

– Bland annat det kan påverka priset på världsmarknaden positivt och få effekter också i Finland, säger Åstrand.

Samtidigt har priserna på griskött varit stabila efter julruschen.

– Atria har undvikit prisfallet som brukar ske under första kvartalet efter julen. Och håller det stabilare läget i sig fram till grillsäsongen så tror jag svinsidan klarar sig bättre i år. Men situationen för våra producenter är ändå utmanande, säger han.

Ljusning på mjölksidan

Mats Broända, styrelsemedlem i Maitosuomi, redogjorde om marknadsläget på mjölksidan. Han hade en del positiva nyheter. De stora lagren av mjölkpulver inom EU är nu sålda och det har lett till att priset på mjölkpulver stiger. 

– Det har stor betydelse för Valio som är den enda aktören i Finland som gör mjölkpulver, säger han.

Priset på smör har också varit historiskt högt men kommit ner en aning. Ostproduktionen har också varit hög just på grund av att priset på mjölkpulver varit lågt.

– När smör går ner går priset på mjölkpulver upp. Nu närmar de sig. Vad som händer med den här balansen är svår att sia om, men jag ser med tillförsikt på marknaden i dagsläget, säger Broända.