Jordbruk Globalt Marknad

Samtalen om Mercosur
ställer tålamodet på prov

EU och sydamerikanska Mercosur förhandlar sedan tjugo år om ett handelsavtal. Ännu i fjol var utsikterna till ett genombrott goda. Nu har stämningen igen försämrats. Den senaste förhandlingsrundan i Buenos Aires avslutandes utan nämnvärda framsteg.

På föredragningslistan stod relativt enkla och betydelselösa frågor av teknisk karaktär. Bland annat diskuterade EU och de sydamerikanska ländernas representanter geografiska ursprungsbeteckningar.

Inte ens på den punkten kunde parterna finna några gemensamheter. Förhandlingarna om mercosuravtalet har varit blockerade sedan flera månader. EU och mercosurblocket anklagar turvis varandra för bristande vilja till eftergifter.

EU-sidan erbjuder sydamerikanarna tullfrihet för nöt- och fågelkött och bioetanol. Sådana sensibla jordbruksprodukter förutsätter mängdbegränsningar. EU har trots internt motstånd höjt erbjudandet för en årlig kvot till 99.000 ton nötkött.

Försämrat förhandlingsklimat

Därmed har tullkvoten för nötkött fördubblats sedan 2004, då förhandlingarna inleddes. Det är inte tillräckligt för Mercosur. Omvänt kritiserar EU den sydamerikanska partnern för bristande flexibilitet inom importen av bilar, bildelar och tjänster.

Chanserna för ett genombrott betecknas som små. Ingendera parten visar intresse att diskutera bättre villkor. Då Brasilien ännu för ett par år sedan närmade sig EU i klimatfrågor, blockerade den dåvarande argentinska regeringen alla kompromisser.

I dag har Argentina öppnat sig för utrikeshandel och klimat, men i stället ställer Brasiliens nya president Jair Bolsonaro på tvären. Han kritiserar klimatavtalet, ställer jordbrukshandeln framom miljöskyddet och förhindrar småbrukarnas tillgång till land.

Bolsonaros agerande har alarmerat EU:s globaliseringskritiker och politiker, som betraktar Brasilien med misstro. Den franska presidenten Emmanuel Macron hotade nyligen att helt bryta förhandlingarna med Mercosur om Brasilien lämnar klimatavtalet.

Små utsikter till genombrott

Agrarkommissionär Phil Hogan har för sin del funnit en lämplig hållhake för skyddet av de irländska och franska nötproducenterna. Han hänvisar numera direkt till behovet att skydda Brasiliens regnskogar.

Förtrycket av indianer och småbrukare i Brasilien är likaså ett ömtåligt ämne i Europa. Den brasilianska regeringens skärpta politik kan när som helst utlösa protester mot Mercosur inom EU och framkalla liknande motreaktioner som då TTIP-avtalet var aktuellt.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker påminner samtidigt om den stora betydelse som handelsavtalet med de fyra sydamerikanska länderna skulle få för den europeiska handeln.

Ur EU:s synpunkt är Mercosur en enormt viktig region som överträffar betydelsen av handelsavtalen med Kanada och Japan. Trots detta är chanserna för ett genombrott små, då nästa förhandlingsomgång startar mellan EU och Mercosur i juli.