SLC - Dsc07809
En miljon kubikmeter skadat i de åländska skogarna

Vid skogsbranschens välbesökta informationsmöte i kongresscentret Alandica i Mariehamn förra torsdagen konstaterade Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman att stormen Alfrida/Aapeli kan ha vållat skador för en miljon kubikmeter i de åländska skogarna.

Ålandsmejeriet får ny chef

Ålandsmejeriets ÅCA:s vd Snellman sade upp sig den 16 januari och processen att rekrytera en ny verkställande direktör har redan påbörjats.

Snöskadat virke från förra vintern finns ännu kvar i skogen

Virke som skadades av den tunga snön förra vintern ligger fortfarande kvar i skogen i stora delar av Kajanaland och Norra Karelen med risk för följdskador. Ungefär hälften av de förstörda träden blev kvar över sommaren.

Projektunderstöd för utvecklande av livsmedelskedjan kan sökas

Högskolor, organisationer, föreningar, företag och andra sammanslutningar kan ansöka om understöd för projekt som utvecklar livsmedelskedjan.

Regeringen fastställde nationella jordbruksstöd 2019

Regeringen har beslutat om de viktigaste nationella stöden till jordbruket och trädgårdsodlingen 2019. Till de stöd som regeringen nu fastställde hör nordligt stöd, nationellt stöd till Södra Finland och nationellt stöd för sockerbeta.

SLC - Foodfrom Finland1
Livsmedelsexporten ska öka

Den finländska matexporten ska öka. Esa Wrang som leder matprogrammet Food from Finland medger att det kommer att vara tufft, men kritiserar också livsmedelsindustrin och primärnäringen.

SLC - Euromjolkf3
Mjölkproduktionen kommer att öka – men priserna stiger inte nämnvärt

Mjölkproduktionen kommer att öka betydligt i framtiden, men trots att befolkningsökningen ger 1,2 miljarder fler konsumenter fram till 2030 kommer prisfluktuationerna inte att försvinna. Det konstaterades på ett mjölkseminarium på EuroTier i Hannover.

SLC - Lebensmittel Chemikalien
Överbelastade myndigheter äventyrar EU:s matsäkerhet

EU har en sund och globalt respekterad organisation som skyddar konsumenterna mot kemiska risker i livsmedel. Dessvärre är systemet så överbelastat att det inte kan sköta sina uppgifter fullt ut, varnar EU:s revisionsrätt i en ny rapport.

HKScan slutar med svart förpackningsplast

Köttkoncernen HKScan slutar med svart förpackningsplast eftersom den svarta plasten för tillfället inte går att sortera optiskt.

Försäkringar mot skördeskador befrias temporärt från skatt på försäkringspremier

Försäkringar mot skördeskador och växtskadegörare befrias under de närmaste åren från skatt på försäkringspremier.

SLC - Betodling
Överväg odling av sockerbetor!

SLC och Sucros uppmanar odlare att överväga om sockerbetsodling kunde vara ett alternativ för dem och bjuder på betor och burgare i Raseborg 1.2 och i Vasa 4.2.

SLC - Grune 1
Finland storsatsar på världens största matmässa

Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche som öppnar i Berlin i dag. Under onsdagen höll Henrik Creutz från Malmgård i Pernå på att ställa i ordning i den finländska hallen, hall 10. Det är tredje året i rad som Malmgård är med.