National Guard 55807397 10161390789765648 2054956660736131072 O
Nationalgardet har tagit helikoptrar till hjälp för minska risken för nya översvämningar i Nebraska. FOTO: Nebraska National Guard
Jordbruk Globalt Marknad

Översvämningar skadar
jordbruket i Mellanvästern

Svåra översvämningar hotar grödorna och dränker byggnader, ladugårdar och spannmålslager i den amerikanska mellanvästern. Katastrofen återspeglar sig redan i de globala spannmålspriserna.

Särskilt illa ute är delstaterna Nebraska och Iowa, där stora åkerarealer har översvämmats. I North Dakota är de stora snömassorna en potentiell fara, då smältande snö och is kan bilda nya översvämningar.

I Mellanvästerns södra delstater har stora arealer av majs- och sojaodlingar hamnat under vatten efter snösmältningen. I Nebraska har nationalgardet fördelat foder från luften till boskap som inte kan nås på annat sätt.

I Nebraska har översvämningarna tagit närapå historiska dimensioner. Flera orter har komplett isolerats från omgivningarna. Till och med den viktiga Offutt Air Force Base har delvis hamnat under vatten.

Meteorologisk kedjereaktion

Enligt meterorologerna beror översvämningarna på flera olyckliga omständigheter som bidrog till en dramatisk kedjereaktion. Det började med ett kraftigt lågtryck som i medlet av mars drog över Klippiga Bergen och förstärktes ovanligt snabbt.

Under bara ett dygn föll lufttrycket med 30 millibar, vilket kännetecknar en så kallad bombcyklon med extremt tryckfall. Vädertypen är ovanlig i inlandet och cyklonen slog till med full kraft då den anlände till Mellanvästern.

Efter en intensiv köldperiod med starka snöfall var marken i stora delar av regionen ännu frusen och täckt av snö. Dessutom var floderna isbelagda. Cyklonen hämtade med sig en varm luftmassa med häftiga regn.

Den frusna marken förhindrade regnvattnet från att rinna bort och dessutom började snön smälta. I floderna satte sig isen i rörelse och bildade ställvis höga barriärer som dämde upp vattnet.

Detta resulterade i översvämningar som spolade bort vägar och förstörde byggnader. I stora delar av Nebraska, Iowa, South Dakota och Wisconsin steg vattenståndet till rekordhöga nivåer.

Det översvämningsdrabbade området har omkring nio miljoner invånare. Enligt klimatforskare förorsakades fenomenet av att jetströmmen pressades långt söderut, där den kalla luften kolliderade med en fuktig subtropisk luftmassa.

Priset stiger på spannmål

På grund av de försämrade skördeutsikterna har priset på spannmål börjat stiga, också globalt. I de nordliga delarna av området ligger tjälen ännu djupt och försenar sådden av vårvete, majs och sojabönor.

I Nebraska och Iowa ligger stora jordbruksarealer ännu under vatten och kan inte besås. Enbart i Nebraska uppskattas jordbrukets förluster till en miljard US-dollar. I North Dakota är producenterna specialiserade på vårvete och befarar en starkt försenad sådd.

President Donald Trump lovade senaste vecka att skicka nödhjälp ur den statliga katastroffonden till Nebraska och delar av Iowa, där den agrara infrastrukturen delvis har skadats av översvämningarna.

Politiker i de drabbade delstaterna inom spannmålsbältet efterlyser mer pengar som kompensation till farmare som har förlorat sin boskap. På många gårdar har översvämningarna också förstört den lagrade spannmålen.

Katastrofen i Mellanvästern sätter ytterligare press på president Trump att förhandla fram ett avtal för att igen få igång exporten av soja till Kina. De överskuldsatta farmarna uppger att de inte längre klarar skuldbördan, som nu förvärras av översvämningarna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har farmare sagt upp sina skördeförsäkringar då de blev för dyra. Möjligen kan de bli utan kompensation för skadorna. Producenterna är desperata och hotar med självmord, varnar producentorganisationen Nebraska Farmers Union.