Lpx 124516
USA ska få öka sina leveranser av hormonfritt nötkött till EU under de följande sju åren. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

EU kompromissar om
nötkött från USA

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har av allt att döma bilagts efter 30 år. EU:s medlemsländer har accepterat en kompromiss som går ut på att USA får leverera 35.000 ton hormonfritt nötkött till EU.

EU och USA har grälat om kvoten för amerikanskt nötkött sedan 30 år tillbaka. Frågan har bollats av och an i många år via otaliga klagomål i WTO:s skiljepanel. Nu försöker parterna äntligen få frågan ur världen.

Den nuvarande hormonfria kvoten för nötkött har anor från 2009. Kvoten inrättades som en kompromiss i kölvattnet efter hormontvisten med USA och Kanada. I gengäld avvecklade USA sina strafftullar på olika importprodukter från EU.

Under senare år har en växande del av importkvoten för hormonfritt kött övergått till Argentina, Brasilien, Uruguay och Australien medan USA har fått svårare att hävda sig i konkurrensen.

USA:s ställning som minoritetsexportör av nötkött i de transatlantiska handelsförbindelserna med EU har länge varit en underliggande orsak till missnöje inom USA:s köttsektor.

Avtal mellan Trump och Juncker

Problemet togs upp i slutet av juli 2018 då kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker förhandlade med president Donald Trump om import av mer soja från USA. Därmed lyckades kommissionen åtminstone tillfälligt avvärja ståltullarna.

Enligt avtalet skulle EU höja sin import av soja från USA på bekostnad av de andra exportörerna Brasilien och Argentina. Samtidigt försökte kommissionen locka med en tullfri import av transatlantiskt nötkött för att avvärja USA-tullar på europeiska bilar.

För ändamålet har kommissionen begärt ett förhandlingsmandat av medlemsländerna för att tilldela USA en större del av den tullfria kvoten på 45.000 ton nötkött. Meningen är att USA ska slippa konkurrera med de övriga exportländerna.

USA vinner på kompromissen

Själva importkvoten skulle i sin helhet förbli oförändrad. En hake är att förändringen skulle belasta Argentina, Brasilien, Uruguay och Australien. WTO-avtalet förutsätter att parterna ger sitt samtycke.

Nu har EU-kommissionen stannat för en lösning där USA under en period av sju år stegvis får utöka sin exportandel från 18.500 ton till den maximala mängden 35.000 ton. Det innebär att de övriga länderna i slutändan bibehåller en gemensam kvot på 10.000 ton.

Kommissionen befarar att de övriga exportländerna i sin tur kan lämna in ett klagomål till WTO mot överenskommelsen mellan EU och USA. Kommissionen vill ännu dryfta frågan med berörda länder med förhoppningen att finna en gemensam lösning.