Ledaren: Minister Berner spred oro

I en intervju i Hufvudstadsbladet nyligen, talar den tidigare kommunikationsministern Anne Berner ut om sin ministerperiod. Hon valdes in i riksdagen 2015 som obunden på centerns vallista. När hon väl var invald skrev hon sig ändå in i partiet, för att bli minister i regeringen Sipilä. Med andra ord ville hon ha en ministerpost. I hennes fall blev det kommunikationsministerposten. Anne Berner har fått massor med beröm som företagsledare och välgörare innan hon blev politiker. Inom politiken blev det emellertid en del kritik. Efter fyra år var den politiska karriären över, och Anne Berner är inte längre medlem av centern.

SLC - Img 6715
Tvådagars lägerliv i Emet kändes alltför kort

Huvud, hjärta, hand och hälsa. 4H-klöverns alla blad var väl representerade i det program som ordnades på ett mer än fulltecknat Äventyrsläger för 9-12-åringar vid Emet Folkpark i Kronoby strax innan midsommar.

SLC - Yara 4 H Sackinsaml 1
Säckinsamlandet är framför allt en miljögärning

4H:s säckinsamling är just nu i full gång. Insamlingen omfattar storsäckar, småsäckar och skyddshuvor från gödselpallar. I östra Nyland är Johanna Österholm från Lappträsk en av de allra aktivaste samlarna.

SLC - Mat Fm
Anmäl dig till FM i mathantverk

Yrkeshögskolan i Jyväskylä ordnar FM i Mathantverk den 13-15 september i Jyväskylä. Tävlingen är öppen för deltagare från Finland, Norden och Baltikum.

SLC - R1
Fira midsommar med koriander och salvia

Sju sorters midsommarrecept perfekt till fest – inled med midsommarsallad och avsluta med en bärjpaj med vaniljkräm!

SLC - Soderfjarden
100-årsfest ordnades till minne av torrläggningen av Söderfjärden 1919-1927

För exakt ett sekel sedan inleddes det åttaåriga torrläggningsprojektet på Söderfjärden. Det var ett enormt arbete som även kantades av påtagliga sociala spänningar och förvecklingar i närområdet. Den 16 juni arrangerades en 100-årsfest vid besökscentret Meteoria.

Ekojordbruket tar ny fart i Frankrike

SLC - Dsc 1583
Handbok med byinformation aktuellt Lande Bo-projekt

En byhandbok som förser ortsbor och inflyttare med både allmän och byspecifik information. Det hoppas man kunna förverkliga framöver inom ramen det fleråriga Leaderprojektet Lande-Bo som drivs i Aktion Österbottens regi.

SLC - 1 Img 6439
Njut av försommarens primörer

Elektronisk enkät kartlägger trafikbehoven på förbindelsefartygsrutter

NMT-centralen i Egentliga Finland öppnar en elektronisk enkät i juni-juli för att kartlägg trafikbehoven för dem som använder de konkurrensutsatta förbindelsefartygsrutterna till Korpo, Nagu norra, Pargas, Borgå och Sibbo. Enkäten är öppen även för servicenivån på Nagu södra och tvärgående rutter, trots att man inte avser att konkurrensutsätta dessa trafikrutter på nytt.

SLC - Katja Holmala
Antalet vargar ökade i öst men minskade i väst

Det har skett en del förändringar i vargstammen i Finland. Då vargarna enligt beståndsberäkningen i fjol i hög grad höll till i väst är de nu mer jämnt fördelade mellan stamförvaltningsområdena i östra respektive västra Finland.

Liv och rörelse i mer än tusen byar på lördag

Över tusen byar slår upp dörrarna och visar upp sin service och verksamhet den andra lördagen i juni, då två riksomfattande evenemangsdagar arrangeras: Bybutiksdagen och Öppna Byarnas dag. Omkring 1.500 besöksmål medverkar i evenemangen: byar och butiker både på landsbygden och i stadsmiljö.