Ammuu Logo
Jordbruk Livet på landet

Sarkamuseet ordnar
fototävling för nötgårdar

Finlands lantbruksmuseum Sarka i Loimaa ordnar en fototävling för nötgårdar inom såväl mjölk- som köttproduktion. Meningen är att dokumentera hur nötgårdarnas vardag ser ut 2020 och bevara bilderna för kommande generationer.

Tävlingen Ammuu! riktar sig till personer som arbetar med nötboskap, och inte till proffsfotografer. Det finns sex tävlingskategorier, och vinnaren inom varje kategori belönas med 300 euro. Kategorierna är följande:

1) Vardagliga sysslor: Bilder från morgon- och kvällssysslor, både inomhus och utomhus.

2) Motstridiga situationer: Bilder från märkliga eller avvikande situationer och konstiga händelser. Situationerna kan vara roliga, men också tragiska eller förargande.

3) Känslor på spel: Stora och små glädjemoment eller sorger som anknyter till djuren.

4) Med proffsiga tag: Gårdens gäststjärnor såsom veterinärer, seminologer, mjölkbilschaufförer och andra personer i sitt jobb eller i samverkan med djuren. Den egna gårdens proffs får också synas i situationerna.

5) Väder och vind: Bilder som visar hur livet på gården ser ut i varierande klimat, både på gott och ont.

6) Många generationer: Möten mellan olika generationer.

Tävlingen pågår 10.2-31.5 2020. Vinnarna avslöjas i september 2020, och en del av bilderna kommer att ställas ut i Sarkamuseet. Bilderna ska vara i digitalt format, tagna till exempel med telefon, och får inte vara tidigare publicerade förutom i fotografens egna sociala mediekanaler. Tävlingen har ingen åldersgräns, och det går att delta med flera bilder.

Bilderna skickas till info@sarka.fi. Ge också bilden ett namn, skriv vem som tagit den (namn, adress, telefonnummer, e-post, födelseår samt yrke), var bilden tagits (kommun, by, gårdens namn och adress). Bekräfta också att alla personer som syns i bilden gett lov till publicering (förmyndares lov behövs för minderåriga). Berätta också med några ord om bilden: vad det händer, vilka tankar bilden väcker, vem som syns på bilden samt när den är tagen. Skriv också vilken tävlingskategori bilden deltar i.

Mera information om tävlingen finns (på finska) här.