SLC - Soderfjarden
100-årsfest ordnades till minne av torrläggningen av Söderfjärden 1919-1927

För exakt ett sekel sedan inleddes det åttaåriga torrläggningsprojektet på Söderfjärden. Det var ett enormt arbete som även kantades av påtagliga sociala spänningar och förvecklingar i närområdet. Den 16 juni arrangerades en 100-årsfest vid besökscentret Meteoria.

Ekojordbruket tar ny fart i Frankrike

SLC - Dsc 1583
Handbok med byinformation aktuellt Lande Bo-projekt

En byhandbok som förser ortsbor och inflyttare med både allmän och byspecifik information. Det hoppas man kunna förverkliga framöver inom ramen det fleråriga Leaderprojektet Lande-Bo som drivs i Aktion Österbottens regi.

SLC - 1 Img 6439
Njut av försommarens primörer

Elektronisk enkät kartlägger trafikbehoven på förbindelsefartygsrutter

NMT-centralen i Egentliga Finland öppnar en elektronisk enkät i juni-juli för att kartlägg trafikbehoven för dem som använder de konkurrensutsatta förbindelsefartygsrutterna till Korpo, Nagu norra, Pargas, Borgå och Sibbo. Enkäten är öppen även för servicenivån på Nagu södra och tvärgående rutter, trots att man inte avser att konkurrensutsätta dessa trafikrutter på nytt.

SLC - Katja Holmala
Antalet vargar ökade i öst men minskade i väst

Det har skett en del förändringar i vargstammen i Finland. Då vargarna enligt beståndsberäkningen i fjol i hög grad höll till i väst är de nu mer jämnt fördelade mellan stamförvaltningsområdena i östra respektive västra Finland.

Liv och rörelse i mer än tusen byar på lördag

Över tusen byar slår upp dörrarna och visar upp sin service och verksamhet den andra lördagen i juni, då två riksomfattande evenemangsdagar arrangeras: Bybutiksdagen och Öppna Byarnas dag. Omkring 1.500 besöksmål medverkar i evenemangen: byar och butiker både på landsbygden och i stadsmiljö.

SLC - Matskola Ruokakoulu 2019
Sommarverksamhet för hundratals barn på 4H:s Matskolor 

Svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar arrangerar matskolor för barn runt om i landet. I sommar arrangeras 50 matskolor med närmare 800 barn. Temat på årets matskolor är potatis.

SLC - Korg
Smakupplevelser för välrustade naturvänner

Åland grönskar inte bara på odlingsmarker och i trädgårdsland utan även vid skidskyttebanan i Jomala där 30-talet entusiaster kom till naturguiden Soile Wartiainens vandring bland vårens ätliga vilda växter.

SLC - Picnic
Kalasinvigning för Åland Grönskar

SLC - Hamburgare
Svinngurka och äppelblom i godaste hamburgaren

SLC - Apis Mellifera Mellifera 06
NordGen lanserar ny plan för att rädda det nordiska biet

NordGen har gett ut en uppdaterad bevarandeplan för det nordiska biet. Målet med planen är att, tillsammans med biodlarföreningar i de olika nordiska länderna, rädda biet från utrotning.