Dsc 0107
Bondbloggare och delar av Svenska Yles redaktion. Från vänster: Mats Björklund, Sonja Ek-Johansson, Kalle Svedjebäck, Charlotta Björklöf, Nisse Husberg, Christer Finne, Ingela West och Mårten Seiplax.
Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Tio år som PR-figurer
för bönderna

Ingen politik eller religion. Får, kaniner, kor och odling av många slag är det som gäller på Bondbloggen. Skribenterna bakom bloggen visar upp det som är en vanlig vardag för bonden av idag.

– Det är på dagen tio år sedan vi började blogga, hälsar Nisse Husberg då han senaste lördag välkomnade de övriga bloggskribenterna till en jubileumslunch. Dagen och jubiléet till ära har Husberg gjort en fotobok som sammanfattar bloggens första decennium.

Svenska Yle gick år 2009 ut med en efterlysning, man sökte skrivglada bönder som ville dela med sig av sin vardag. Mårten Seiplax, AD och projektledare på Svenska Yle, är mannen bakom idén.

– Vi var på väg in i den årliga processen för nya innehåll och program för de svenska kanalerna och då går vi alltid genom våra olika målgrupper, säger Seiplax. Har det kommit nya målgrupper? Finns det målgrupper vi inte gör något för? I början av 2000-talet var bonden ganska pop, det var då till exempel programmet “Bonde söker fru” började sändas på svensk TV.

Seiplax pitchade idén om en blogg skriven av bönder för bolagets svenska ledning. Idén fick grönt ljus och det resulterade i efterlysningen–- jakten på de finlandssvenska bönderna inleddes.

– Vi tänkte inte bara blogg, vi visste från första början att vi gärna ville se och höra de utvalda bönderna också på TV och i radio. För oss var det viktigt att hitta bönder med så olika bakgrund och jobb som möjligt, det var också viktigt att det fanns en geografisk spridning bland de bönder vi valde.

Dsc 0077
– Utan Svenska Yles Ingela West och Unni Malmgren skulle Bondbloggen inte ha blivit så bra som den blev, säger Nisse Husberg (tv.). Här tillsammans med Ingela West och mannen bakom idén, Mårten Seiplax.

Brandförman, bonde och bloggare

– Det här vill jag göra! Det tog en sekund för mig att bestämma mig då jag såg att Yle sökte bönder för att blogga, säger Kalle Svedjebäck. Före det här tyckte jag att bloggar och bloggare var fullständigt onödiga och självupptagna, det tycker jag inte längre.

”Rymlingar” är rubriken på det första blogginlägget som publicerades, skribent var Mats Björklund. Bloggen fick en raketstart och gick snabbt upp som ett av de mest lästa innehållen på Svenska Yles webbsidor. Det enda webbinnehållet som hade fler besökare var 

BUU-klubbens sidor. Några månader efter starten vann Bondbloggen Svenska Yles webbpris.

– Bloggen var planerad som ett ettårigt projekt, säger Mårten Seiplax. Sen blev  skribenterna väldigt populära, så vi fortsatte av bara farten.

– Jag blev uppringd av redaktörerna på Lördax då jag skulle gifta mig, berättar Sonja Ek-Johansson. Det var väl mellan frisyren och make-upen jag berättade för hela Svenskfinland hur det kändes, tillägger hon med ett skratt.

– En delorsak till att Bondbloggen så snabbt blev en framgång, var nog det att vi gjorde det här i Yles regi, säger Nisse Husberg. Med ett gäng bönder, som alltid har mycket att göra och inte alltid har tid att skriva, var det bra att ha ett gäng proffs som jobbade med oss.

Dsc 0083
– Här hittar ni mig, visar Charlotta Björklöf. Den geografiska spridningen är viktig, de bloggande bönderna finns i så gott som hela Svenskfinland.

En inblick i det privata

– Det har hänt att jag somnat vid tangentbordet, erkänner Christer Finne och Husberg nickar igenkännande. Men, jag har väl fått ur mig cirka 500 inlägg, så en hel del tid lägger jag nog ner på bloggen, fortsätter Finne.

Finne har också skrivit det inlägg som är mest läst på bloggen. Christer förlorade sin fru före årsskiftet och publicerade inlägget ”En livskamrat saknas mig” i början av det här året. Ett väldigt personligt inlägg om hans liv tillsammans med Eivor.

– Jag pratade om det här tillsammans med de övriga skribenterna, om jag skulle skriva eller inte om Eivor, vårt liv, hennes sjukdom och hennes bortgång, säger Finne.

– Alla stödde mig i mitt resonemang, det skulle ha känts konstigt att inte dela det här med våra läsare. De har ju följt med oss under nästan tio år, därför ville jag också skriva om det här. Vi pratar över huvud taget alldeles för lite om det som är svårt.

– Vi kände ju inte varandra före vi började på Bondbloggen, säger Nisse Husberg. Trots att vi inte träffas så ofta, så kan jag säga att bloggkamraterna har kommit mig otroligt nära.

Dsc 0069
För att fira tio år som bloggare, lät Nisse Husberg trycka upp en bok över händelser i Bondbloggens historia.

Allvar och mycket skratt

Under jubileumslunchen är historierna många, allvar blandas med mycket skratt. Då oron för klimatförändringen växer, får bonden utstå kritik.

– Klimatförändringen syns också då man tittar tillbaka på den tid som Bondbloggen funnits, säger Mats Björklund. År 2010 skrev jag om min frusna gödselhög och så stor och frusen hög har jag inte sett efter det.

– I fråga om väder, odling och djurhållning är det som om bonden helt och hållet håller på att tappa trovärdigheten, åtminstone då man ser vad människor säger om bönder, säger Sonja Ek-Johansson.

– Om någon är beroende av en god och välmående miljö, så är det väl just bönderna, konstaterar Christer Finne.

– Jag bestämde mig en gång för att gå på en bloggträff i Solf, fortsätter Finne. Inspiration och lite mat fungerar ju alltid. Det visade sig att alla andra deltagare var kvinnor i åldern 17 till cirka 40 år och ämnet för kvällen var ”Så arrangerar du din garderob”.

Finnes minne får alla runt bordet att skratta – ett gott exempel på att allvar snabbt växlar till glädje. Precis som på bloggen. 

Bondbloggenlogo

Bondbloggen

Skribenter:
- Charlotta Björklöf, Nagu
- Kalle Svedjebäck, Närpes
- Sonja Ek-Johansson, Heisala
- Christer Finne, Långmossen
- Nisse Husberg, Hindersby
Tidigare skribenter:
- Cecilia Lundberg
- Maria Pietola
- Mats Björklund
BONDBLOGGEN.FI