Dsc 2980
4H-styrelsemedlemmen Harald Svens i Rejpelt föreslår att man erbjuder skolungdomar och friställda vuxna stamkvistningsarbete. Det vore en vettig sysselsättning i dessa coronatider som präglas av nedstängningar och social distansering, säger Svens.
Skogsbruk Livet på landet

Skogsarbete ett alternativ
för landsbygdens ungdomar
i coronatider

I dessa coronatider är skogen en ypperlig och virussäker arbetsplats för såväl ungdomar som friställda vuxna. Det framhåller Rejpeltbon Harald Svens som är styrelsemedlem i Vörånejdens 4H.

För ungdomar som är bosatta på landsbygden kunde lite skogsarbete utgöra en möjlighet till vettig och meningsfull sysselsättning under den coronahärjade period som vi nu genomlever.

– Inte minst med tanke på de aktuella myndighetsdirektiven om social distansering vore detta ett bra alternativ, säger 4H-styrelsemedlemmen, jord- och skogsbrukaren och värmeföretagaren Harald Svens från Rejpelt, Vörå.

– Målgruppen är ungdomar och skolelever från 14 år och uppåt samt även vuxna personer som har blivit friställda på sistone på grund av den onormala samhällssituationen.

Harald Svens tror själv att nedstängningen av skolor och andra samhällsfunktioner kan förlängas och pågå i flera månader framöver.

– Inom den aktuella distansundervisningen har ungdomarna förstås läroplikt fram till klockan tre på eftermiddagen. Men till exempel några eftermiddags- eller helgtimmar med skogsarbete skulle ge dem möjlighet att ägna sig åt vettiga fysiska aktiviteter, kanalisera sin energi och dessutom förtjäna en extra slant, fortsätter Svens.

Vöråungdomar visade intresse

Harald Svens säger att det främst kunde handla om att utföra stamkvistningsarbeten för ungdomarnas och de friställda vuxnas del. En lämplig arbetstakt vore cirka 50 stammar under ett två timmar långt pass, säger han.

Svens framhåller bland annat att det är viktigt att använda skyddsglasögon i stamkvistningsarbetet.

– Om inte de egna föräldrarna har tillgång till skogsskiften kan ungdomar säkert ingå avtal med utomstående skogsägare. Det är på samma gång också viktigt att se över försäkringar, tillägger Svens i samma veva.

I sammanhanget berättar Harald Svens om en skogsförmiddag som Vörånejdens 4H arrangerade i november ifjol.

Under tillställningen förevisade Svens en cirka 30 år gammal gallringsskog med tillhörande trädslag såsom tall, lärkträd och björk.

– Det här evenemanget väckte ett visst intresse hos de deltagande högstadieungdomarna som bland annat fick prova på att använda grensåg och teleskopisk grensåg, säger Harald Svens.

Skolan förmedlar gärna information om sommarjobb

– Visst låter det här som en jättebra idé förutsatt att det går att ordna praktiskt, kommenterar Mikael Kullas, biologi- och geografilärare på Vörå högstadium.

– Skolan kan förstås inte erbjuda jobb på direkt vis. Men det är möjligt att vara ett slags mellanhand som förmedlar kontaktinformation om tillgängliga sommarjobb och andra arbetstillfällen, säger Kullas.

Som högstadielärare har Kullas bland annat varit med om att anordna friluftsdagar i skogsmiljö för grupper om 8-12 elever. Eleverna har fått bekanta sig med till exempel motorsågshantering och olika typer av skogsarbete i samband med utflykterna.

– Attityderna hos våra elever varierar. Ibland finns det många som är mycket intresserade av jord- och skogsbruk. För närvarande har vi många jaktintresserade elever. Det hela brukar hänga ihop med föräldrars och släktingars utövande av dessa näringar, säger Kullas.

Möjligt att sysselsätta ungdomar via 4H-arbetspooler

Lätta skogsarbeten som ungdomar kan utföra kunde även förmedlas via 4H:s arbetspooler som är verksamma på flera orter, meddelas det från föreningen Vörånejdens 4H.

– Inom Finlands svenska 4H finns det intresse av att i samråd med skogsägare se över hurudana arbetsuppgifter de berörda ungdomarna kunde ta sig an.

– Man förstår givetvis att det hos skogsägare kan finnas ett akut behov av att få någon inhoppande arbetare att stamkvista eller till exempel sköta plantskogar. Föreningarna har beredskap att försöka skaffa några unga som snabbt kan utbildas för uppgiften.