Avbytare
Om den som driver en produktionsgård har blivit smittad av coronavirus eller blivit satt i karantän bör veterinären meddelas om saken. Andreas Johansson på bild har mjölkande kor i ladugården på Heisala. FOTO: Mathias Luther
Jordbruk Livet på landet

Husdjursgårdarna har rätt
till avbytare om de blir sjuka

Coronaviruset har efter regeringens beslut att inför undantag påverkat alla samhällsdelar. Så även lantbruket som är beroende av flera viktiga funktioner. Vad ska exempelvis en husdjursproducent göra om hen insjuknar i coronaviruset?

– Visar företagare symptom och är arbetsoförmögna så kontaktar de avbytarservicen. Företagarna har rätt till vikariehjälp under den tid de är arbetsoförmögna och vi försöker ordna avbytare till gården för samma tid. Avbytaren kan arbeta normalt i produktionsbyggnaden och följer regler för god hygien i sitt arbete, säger Maria Berglund, tf chef för avbytarservicen vid Pedersöre kommun.

Hon betonar att det i dagens läge har konstaterats att coronavirus smittar från människa till människa och för att undvika smittospridning ska företagaren inte vara på plats i produktionsbyggnaden när avbytaren är där.

Om det är en avbytare som arbetat på gården tidigare så räcker det ofta med att instruktioner om arbetsuppgifterna fås per telefon av företagaren.

– Jag uppmanar ändå alla företagare att senast nu ha skriftliga instruktioner och uppdaterade uppgifter synliga i produktionsbyggnaden om djurens skötsel och tillsyn, till exempel djurens medicineringar. Det är en nödvändighet som alltid ska finnas till hands så att avbytaren klarar av arbetet på gården i en akut situation. Djuren ska skötas varje dag och där finns inte undantag, säger hon.

Läkare avgör

Om avbytare känner symptom är det läkaren vid arbetsplatshälsovården eller smittskyddsläkaren som avgör om avbytaren behöver sjukskrivas.

– Vi följer läkarens rekommendation och avbytaren ska inte arbeta om hen är sjuk.

Vad händer om det skulle bli ett verkligt utbrott och 50-60 procent av avbytarna uppvisar symptom – får de jobba vidare trots att de möjligen bär på viruset?

– Vi följer de direktiv som vi har, om avbytaren visar symptom så är det läkaren som avgör om avbytaren inte ska arbeta. Vid ett scenario där vår personalstyrka drastiskt skulle sjunka skulle vi genast utvärdera läget, säger Berglund.

Och fortsätter:

– Vi skulle se över vilka gårdar som har avbytare, var är det mest akut med att få hjälp och var är produktionen/skötseln av djuren sådan att den inte kan fortsätta utan att utföras av någon annan person än just avbytare.

Det hör till att varje företagare har en kontaktperson, en reservperson, som kan kontaktas om det är svårt att ordna avbytare. Lantbruksföretagaren är alltid själv ansvarig för sitt företag och husdjursproduktionen.

– Gårdar där det finns flera företagare kan i viss mån ibland själva ha tillgång till personer eller egen personal som har tillräcklig kunskap att sköta arbetet. Gårdar där det finns enbart en företagare är mest sårbara eftersom det många gånger inte finns personer att kontakta som kan sköta djuren på gården och då är det avbytaren som är räddningen vid en akut situation.

– Inom avbytarservicen känner vi bra till att i dagens läge är det svårt att hitta reservpersoner med den höga kompetens som krävs för att klara av husdjursskötseln med allt vad det innebär. Det är proffs som behövs inom lantbruket. Vi försöker också hitta lösningar tillsammans med företagaren, säger Berglund.

Meddela veterinären om karantän

Andreas Smeds, överdirektör för Mellersta Österbottens miljöhälsovård, konstaterar att ifall den som driver en produktionsgård har blivit smittad av coronavirus eller blivit satt i karantän bör veterinären meddelas om saken.

– Veterinären gör en bedömning om situationen är akut. Ifall situationen inte är akut och ett besök inte kan motiveras av djurskyddsskäl flyttas veterinärbesöket fram tills karantäntiden löpt ut, säger Smeds.

Om djur lider och akut hjälp är nödvändigt görs ett sjukbesök av veterinären, som vidtar nödvändiga åtgärder för att skydda sig själv från smitta och inte föra smittan vidare.

– Till exempel lämnas engångsskyddskläder kvar på produktionsgården för förstöring. För att inte veterinären själv ska hamna i karantän får en person som insjuknad i covid-19 inte vara närvarande vid åtgärderna. En familjemedlem som endast är i karantän får assistera. Servicen kan påverkas ifall flera av våra veterinärer hamnar i karantän. Då körs verksamheten ner till minimum, förklarar Smeds.

Mikael Petterson på NHK, som bland annat erbjuder service åt gårdar som har Lely-robotmjölkning, berättar att bolaget redan vidtagit åtgärder för att minska risken för coronasmitta.

– I Karleby har vi sex anställda servicemän som inte får samlas i grupper. Alla har skilda arbetsrum och om en skulle insjukna behöver inte alla bli lagda i karantän. Det här är en förebyggande åtgärd, säger han.

I ett fall där flera av servicepersonalen skulle sättas i karantän borde det enligt Pettersson ändå vara möjligt att erbjuda service på gården.

– Vi följer med myndigheternas föreskrifter men om en gård behöver service så måste besöket ordnas så att ingen kommer i kontakt med producenten eller någon annan. Sunt förnuft måste användas och riskerna övervägas. Skyddsutrustning måste också användas, säger han.

Mjölkinsamlingen mest sårbar

Valiogruppen eftersträvar att trygga mjölkinsamlingen även i en undantagssituation. Maitosuomis anskaffningschef Ann-Charlott Kjerp konstaterar att mjölkinsamlingen är den mest sårbara och kritiska funktionen i detta läge.

– Varje intransportbil har cirka 4 chaufförer och alla behövs för att vi ska kunna samla in mjölk dygnet runt. Vi har meddelat våra mjölkproducenter att undvika att ha närkontakt med mjölkbilens förare. Ärenden till mjölkbilsföraren ska ske per telefon, säger Kjerp.

Utöver det ska mjölkproducenter sörja speciellt för hygienen i mjölkrummet och på de andra rutter mjölkbilschauffören använder.

– Det är viktigt att skydda andra människor från smitta, till exempel seminologer, veterinärer och andra som besöker gården. Meddela redan när du bokar besöket om du har influensaliknande symptom, även lindriga symptom och diskutera med den ifrågavarande besökaren om din närvaro är nödvändig när djuret behandlas, säger Kjerp.

Mera digital rådgivning

Meira-Pia Lohiluoma, vd för Proagria ÖSL, konstaterar att rådgivarna fortsätter arbeta normalt med gårdsbesök tills annat bestäms från myndighetshåll. – Vi vill att våra kunder ska veta att vi alltid är tillgängliga digitalt om de skulle blivit drabbade av förkylningssymptom eller en period av karantän. Vi har också tagit fram rekommendationer för våra resor, möten och externa kontakter. Målet med dessa rekommendationer är att värna om både våra kunders och vår egen verksamhet, säger Lohiluoma.

Inom Lantbrukssällskapet görs allt för att förhindra en ökad smittspridning i Österbotten. Därmed ställs möten med många deltagare in för att minimera smittorisken för kunderna.

– Dag för dag följer vi aktuella förändringar av myndigheters rekommendationer och anpassar vårt arbete därefter. Än så länge ser vi inte att situationen skulle ha lett till avbokning av rådgivningstillfällen, säger hon.

Därmed fortsätter verksamheten normalt.

– Vi fortsätter vår rådgivning normalt men övergår till mera digitalt och vi har verktyg som kunder enkelt kan använda med hjälp av våra anvisningar. Vi måste också aktivt fortsätta förbereda kommande odlingssäsong tillsammans med producenterna. Därför är det viktigt att producenter bokar sina tider för odlingsplanering och stödansökningar i god tid, säger Lohiluoma.

NTM-centralen i Österbotten har också minskat den personliga kontakten mellan personalen som rekommenderats arbeta på distans. Sakkunniga tar kontakt med kunderna när det är nödvändigt. Det är också viktigt att NTM-centralen tryggar uppgifter som är kritiska med avsikt på samhället. Sådana uppgifter är till exempel att stöda vattentjänsternas funktion, underhållet av landsvägarna och att trygga näringslivsverksamheten. Företagarna utlovas hjälp, eftersom denna undantagssituation berör många företag exceptionellt mycket, skriver man i ett pressmeddelande.

Faba meddelar att man följer ETT:s anvisningar som säger att gårdarnas utomstående personal kan fortsätta arbeta normalt, men ska undvika kontakt med sjuka personer som är i karantän. Själva servicen fortsätter som normalt.