Gala1
Vinnaren i kategorin ”Ålands unga entreprenör 2020” var sjuk, så han kunde tyvärr inte närvara på galan. På bilden representeras Oscar av sin pappa, Sven-Anders Danielsson. FOTO: Rebecka Eriksson
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Prisbelönad ung entreprenör
satsar stort på päron
och bärodling

Specialiserade päronodlaren Oscar Danielsson, 26, fick priset som Årets unga entreprenör 2020 vid den åländska Landsbygdsgalan som i lördags arrangerades för tredje gången. Men själv låg han sjuk hemma på Åttböle Gård, som händelsevis bara ligger en kilometer från festlokalen Breidablick i Finström.

– Kul ändå att få priset, säger Oscar, som försäkrar att det var en helt en vanlig förkylning och ingalunda det över hela världen spridda coronaviruset som hade däckat honom.

För tre år sedan tog han över hemgården i Åttböle där föräldrarna Sven-Anders och Tuija Danielsson odlade äppel och päron samt buskblåbär, hallon och jordgubbar både för självplock och till försäljning.

Nu har han helt lämnat bort äpplena och kommer med årets nyplanteringar att odla päron på fem hektar.

– Jag tycker att det är bättre att specialisera sig.

Däremot har han kvar en tunnelodling på ca 70 ar med blåbär, hallon och jordgubbar samt 1,5 hektar buskblåbär på friland.

Nu förbereder han dessutom en helt ny fyra hektars odling av buskblåbär. Plantorna till den får han i maj.

– Den odlingen blir ganska speciell. När allt är klart kan jag tänka mig att ställa upp på ett reportage, men först vill jag få ordning på allt.

En morot för utveckling

Nästan 200 gäster bevistade Landsbygdsgalan som arrangeras vartannat år och riktar sig till jordbrukare, fiskare, fiskodlare, livsmedelsförädlare, skogsägare och alla organisationer inom landsbygdsbranschen.

– Syftet med Landsbygdsgalan är att uppmärksamma företagare inom landsbygdsnäringarna. Det är viktigt att företagarna får uppmuntran och uppmärksamhet så att de får en morot att jobba vidare och utveckla sina företag, förklarar Ålands landsbygdsutvecklare Lena Brenner som sitter med i organisationskommittén.

Totalt kom det in ca 80 nomineringar. Vinnarna i de sex priskategorierna röstades fram genom sluten omröstning av en Landsbygdsakademi bestående av 30 personer från olika landsbygdsnäringar.

– Redan att komma med bland de tre nominerade i varje kategori är en stor prestation, betonar Lena Brenner.

Under galan serverades mat och dryck och prisutdelningarna varvades med olika program innan kvällen avslutades med dans till musik av orkestern Högtryck. Prisutdelare var tidigare vinnare på Landsbygdsgalan.

Prisbelönad hjälp med Leader-pengar

Under galan passade Ålands Fiskares och Ålands Fiskodlarförenings verksamhetsledare Fredrik Lundberg och Rosita Broström också på att uppvakta Leader Ålands verksamhetsledare Alexandra de Haas.

– Alexandra uppmärksammades för ett gediget arbete med att sprida kunskapen om möjligheten till stöd från Leader till utvecklingsprojekt. Dessutom får de som söker pengar stor hjälp av Alexandra under ansökningsprocessen, påpekar Lena Brenner.

Gala2
Pristagarna på Ålands Landsbygdsgala. FOTO: Rebecka Eriksson

Pristagare på Ålands Landsbygdsgala

Vid Ålands Landsbygdsgala den 7 mars utdelades priser i sex kategorier. Här är vinnarna med juryns motiveringar i sammandrag.
- Ålands unga entreprenör: Oscar Danielsson Åttböle Gård, Finström. ”Fyller ordet bärkraft med både bär och kraft. Siktar på största möjliga tillväxt med högsta möjliga kvalitet och minsta möjliga klimatavtryck”.
- Ålands miljösatsning: Lotta Skrtic-Lindholm och Niclas Lindholm på Mickelsö Handelsträdgård, Vårdö. ”Hållbar växthusodling baserad på förnyelsebart bränsle samt recirkulering av vatten, biologisk skadedjursbekämpning, smarta odlingsmetoder och mer miljövänliga förpackningsidéer”.
- Ålands matambassadör: Johan Mörn Silverskärs konferensanläggning, Saltvik. ”Världens första #axgan som själv både har myntat uttrycket och fått med sig Åland på det axganska tåget. På Silverskär låter Johan gäster från hela världen uppleva Ålands allra innersta kärna”.
- Ålands landsbygdsföretagare: Harry Söderberg på Söderbergs, Finström. ”Imponerande effektiv och makalös ”jord-gubbe” som med smarta tricks har förlängt jordgubbssäsongen från fyra till osannolika fjorton veckor. Agerar mentor åt unga jordbrukare och är spindeln i ett globalt nät av jordgubbsproducenter som utvecklar varandra”.
- Ålands skogsvårdare: Niclas Eriksson, Lemland. ”Bankanställd redovisare som varje höst röjer några hektar skog som avkoppling från skrivbordsarbetet. Bedriver ett långsiktigt och framgångsrikt skogsbruk med fokus på både lönsamhet och miljö”.
- Priset för främjande av den åländska fiskerinäringen: Västersjöprojektet, Seglinge byalag, Kumlinge. ”Seglinge har genom landhöjningen tappat viktiga lek- och uppväxtområden för fisk. Tack vare ett Leader-projekt sedan 2015 har hela ön kommit samman och restaurerat ett viktigt lekområde för fiskrekryteringen. Hela området har fått nytt liv och är i dag ett fantastisk exempel på vård och restaurering av områden både för fiskens fortplantning och hela kulturmiljön i skärgården”.