Reko1
Rekoutdelningarna fungerar normalt trots undantagstillståndet.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Direktförsäljningen
får en skjuts av coronakrisen

Rekorörelsen och foodhuben Nylands mat hör till dem som verkar klara sig bra trots coronakrisen. Många konsumenter vill nu stöda lokala producenter och föredrar också att handla utomhus eller på andra sätt där man inte behöver trängas med mycket människor.

Den östnyländska fiskaren Ronny Holmström med bas i Pernå levererar till 68 rekoringar och säger att kundmängderna verkar öka i och med krisen. I de 68 rekoringarna han betjänar finns för närvarande omkring 120.000 kunder inskrivna.

– Folk handlar just nu gärna utomhus och föredrar så litet närkontakt som möjligt med andra människor.

Holmström konstaterar ändå att den ökade försäljningen inte ”smakar så bra”.

– Man känner sig nog inte som någon hjälte då man vet hur många företagare som har det verkligt svårt just nu. Men man måste ju ändå se till att folk har mat.

Reko jämställs med matbutikerna

Holmström levererar sina fiskprodukter från Fredrikshamn i öster till Lojo i väster och så långt norrut som till Tavastehus. Utdelningarna sker varannan vecka i de olika ringarna och han kör ut fisk tisdag till lördag varje vecka.

Sedan fyra år tillbaka går hela hans försäljning via reko. Fisken han säljer är till 100 procent inhemsk, bland annat inhemsk forell som han röker själv, samt gös.

– Jag fiskar själv då jag hinner och har tidigare trålfiskat i 40 år. Gös fiskar jag på nät då det lönar sig. 

Förutom rökt forell tillverkar Holmström också olika fiskröror och hans skagenröra är en riktig bästsäljare.

– Kvalitet är det viktigaste, man kan inte fuska med den biten.

Ännu förra veckan fanns det dock bland producenterna en viss oro för ifall rekoverksamheten alls skulle få fortsätta under det rådande undantagsläget.

– Men vi kontaktade näringsminister Mika Lintilä (C) som snabbt återkom med beskedet att vi jämställs med matbutikerna, berättar Holmström.

Själv anser han att rekoverksamheten är tryggare än att handla i butiker.

– Våra varor är färdigt beställda och förpackade – ofta också betalda på förhand. Ute håller kunderna lämpligt avstånd från varandra och kontaktlös betalning fungerar fint, eftersom de flesta beställningarna rör sig mellan 30 och 50 euro. Vi har handskar på oss och använder handsprit.

Reko2
Fiskaren Ronny Holmström har bråda dagar och kör ut fisk till 68 rekoringar.

Också foodhuben ökar försäljningen

Foodhuben Nylands mat uppvisar också för närvarande en ökande försäljning.

– Senaste måndag var vår bästa dag hittills sedan starten för ett och ett halvt år sedan, berättar projektchef Olli Repo.

Nylands mat, som för närvarande har ett upphämtningsställe i Knektbro i Esbo och ett i Hertonäs i det nya köpcentret Hertsi, har också denna vecka öppnat en ny pop-up upphämtningsplats på restaurang Skörd på Fredriksgatan i Helsingfors centrum.

På restaurangen serveras enbart mat gjord på inhemska råvaror och krögaren Anton von Troil, som beställer vissa av restaurangens råvaror via Nylands mat, har nu infört ett försök att också sälja matportioner via foodhuben.

– I och med att vår restaurang i nuläget endast kan sälja take-away portioner så kom vi tillsammans med Olli Repo på idén att sälja färdiga portioner fisksoppa via Nylands mat. Soppan, en klar fisksoppa kokad på inhemsk gös och ekologiska rotsaker från Majvik, säljs som frusen och är lätt att tina upp i kastrull.

Olli Repo berättar att också andra tagit kontakt och frågat om deras mat kunde säljas via foodhuben.

– I sådana här tider måste vi vara kreativa och hjälpa varandra.

Vinst inte den enda ledstjärnan

Nylands mat och webbplatsen ekompi.net har enligt Repo under den senaste tiden börjat intressera också allt fler producenter runtom i landet.

I sommar kommer det bland annat att skapas en egen organisation på Kimitoön – Kimitoöns mat – där lokala producenter levererar råvaror till konsumenterna via en foodhub enligt samma koncept som Nylands mat.

– Det här är precis vad som varit vår tanke hela tiden – att den modell vi provat och utvecklat här i Nyland ska kunna användas också på andra håll, säger Repo.

Han ser en trend där många konsumenter börjar fråga sig vad som är viktigt för närsamhället och hur man kan få pengarna att stanna kvar i regionen.

– Just nu gäller det att kämpa med alla medel för att våra producenter ska klara krisen. Om små företagare tvingas sätta lapp på luckan så kanske de inte klarar av att öppna på nytt. Stora företag har bättre förutsättningar att få ekonomiskt stöd, funderar Repo.

Han hoppas att krisen på sikt också kommer att föra något gott med sig för producenterna.

– Vi är nog tvungna att skapa mer hållbara sätt att konsumera i framtiden. Uppskattningen för våra jordbrukare och producenter kommer i bästa fall att öka efter det här. På Nylands mat är vi själva positivt överraskade över hur lämplig vår modell visat sig vara är i en krissituation. Vi har i princip inte behövt införa några förändringar i verksamheten.