Saras
Gården Saras, vars gamla stallbyggnad syns på bilden, har varit i ägarsläkten Sarins ägo i mer än 300 år. Åkrarna är utarrenderade till Tom Pehkonen som brukat dem sedan slutet av 1990-talet. Nu tvångsinlöser Vanda stad det drygt 43 hektar stora området för 3,25 miljoner euro.
Jordbruk SLC Livet på landet

Vanda stad inlöser Saras
för en tredjedel av begärt pris

Inlösningsprocessen kring gården Saras marker i Käinby i Vanda är slutförd. Vanda stad tvångsinlöser området till det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro.

Summan är närmare en miljon euro mer än det pris Vanda stad för några år sedan erbjöd dödsboet för det drygt 43 hektar stora området, men endast en tredjedel av vad ägarsläkten vill ha. Inlösningskommissionen fastställde priset den 5 mars.

– Det verkar mycket troligt att dödsboet kommer att överklaga beslutet, säger MTK:s jurist Leena Kristeri.

Markäffären har varit på tapeten i över ett årtionde. Redan är 2007 ville SRV köpa ägorna bestående av 43,4 hektar jord- och skogsbruksmark samt byggnader av ägarsläkten Sarin för en summa på 11,2 miljoner euro. Förhandlingarna med Vanda stad pågick i flera år, men staden vägrade stadsplanera området och förhandlingarna ledde ingenvart.

Då Vanda stad år 2014 i sitt andra anbud slutligen bjöd 2,6 miljoner euro för markerna, kom ägarsläkten med ett motbud på 11,5 miljoner euro. Medan motbudet fortfarande var i kraft förde dock Vanda stad vidare ärendet till stadsplaneringsnämnden som ett inlösningsärende.

År 2015 beslutade stadsfullmäktige efter omröstning att be miljöministeriet om inlösningsrätt till markerna och inlösningstillståndet beviljades i augusti 2016.

Överklagan trolig

MTK och SLC har stött markägarna under hela processen och fallet har fått stor uppmärksamhet, eftersom det är en central markägarfråga. Många frågar sig hur det är möjligt att samhället kan roffa åt sig egendom på det här sättet.

– Inlösningskommissionen har fastställt priset genom att jämföra olika liknande råmarksaffärer, men problemet är att det inte existerar några objektiva jämförelser då det gäller råmarksaffärer i Vanda, eftersom kommunen varit köparen i alla de affärer som gjorts, understryker Kristeri.

Hon konstaterar att det är själva systemet det är fel på.

– Om kommunen inte utvecklar och markplanerar andra än sina egna områden så är det ju klart att marknadsvärdet går ner.

Det som sker härnäst är att kommunen inom tre månader ska betala den av inlösningskommissionen fastställda summan till markägaren. Beslutar sig markägaren för att överklaga domen till Jorddomstolen ska det ske inom 30 dagar från fastställandet av beslutet. Jorddomstolen gör då en ny uppskattning av ersättningens storlek.