Strandberg2
Att servicen fungerar normalt under coronaviruset är det viktigaste för husdjursproducenterna. Det säger Henrik Strandberg, mjölkproducent i Nykarleby. Men samtidigt hoppas han att alla kan behålla lugnet. Vi genomlever den här krisen också, säger han.
Jordbruk Livet på landet

Mjölkproducent:
Nu gäller det att behålla lugnet
och genomleva krisen

Mjölkproducenten Henrik Strandberg i Nykarleby följer dagligen med information om coronaviruset. Och situationen ändras snabbt. Det viktigaste för honom och alla andra husdjursgårdar är att servicen kan fungera normalt.

– Som mjölkproducent försöker jag följa anvisningar och se vilka åtgärder och rutiner som måste ses över på grund av coronaviruset. Det är livsviktigt att logistiken in och ut från gården fungerar. Det värsta scenariot är om mjölktransporterna skulle påverkas så just den oroar mig kanske mest, säger Henrik Strandberg.

Strandberg är mjölkproducent i Nykarleby och har i likhet med alla andra tvingats anpassa sig till den rådande exceptionella situationen som coronaviruset orsakar. Från Valios interna system kommer dagligen anvisningar och ny information.

– Informationen ändras hela tiden, men Valio uppdaterar oss på läget hela tiden, vilket är bra. Information ges nu från alla olika håll och ibland blir det nästan för mycket. Men för husdjursproducenterna är det viktigaste att servicen fungerar dygnet runt. Skulle den sluta fungera kan vi snabbt hamna i problem, säger han.

Just mjölktransporterna är sårbara med beaktande av livsmedelslagen. Chaufförer som arbetar med transporterna behöver specialutbildning och om flera av dem blir sjuka kan hela logistiken äventyras snabbt om inga ersättare kan hoppa in.

– Det skulle vara katastrof om de blir sjuka för det är inte lätt att ersätta dem tillfälligt, men Valio vidtar många åtgärder för att så inte ska ske. Vi ska hoppas på det bästa.

Försöker minska spridningen

Som privatperson och producent eftersträvar Strandberg också att vidta alla anvisningar om att minska spridningen av coronaviruset. Hygienen ska skötas och onödiga möten med andra människor minimeras.

– På sikt, enligt prognoser jag läst, kommer coronaviruset att drabba cirka 50 procent av befolkningen. Men det som vi alla måste göra nu är att sjukvården inte belastas. Enligt mig handlar det långt om att använda sunt förnuft och hålla huvudet kallt, menar han.

Är du rädd för att själv insjukna i coronaviruset?

– Egentligen inte. Blir jag sjuk och har hög feber kan det bli tungt med arbetet. Men det viktiga då är det finns andra som kan sköta det dagliga arbetet. Drabbas en gård väldigt hårt måste om möjligt avbytarsystemet ordna hjälp under den tiden. Men visst, situationen kan bli besvärlig tillfälligt på grund av coronaviruset, för djuren kan inte vänta på att folk ska återhämta sig, svarar Strandberg.

Senast i måndags när regeringen meddelade att beredskapslagen initieras gick det upp för alla att det är allvar. Strandberg ser den rådande situationen som en väckarklocka för samhället.

– Det här visar hur det kan gå i ett sårbart samhälle och alla påminns om vikten av självförsörjning av livsmedel. Gränser kan komma att stänga och vi ser redan nu att Sverige har börjat efterfråga finländskt kött för att deras egen självförsörjningsgrad är nere i femtio procent. Det är en smäll mot globalismen och det kan på många sätt vara hälsosamt för vårt samhälle att inse att allt kan ändras snabbt, säger han.

Kan öka medvetenheten

Han tror det det kan öka konsumenternas medvetenhet om just vikten av självförsörjning.

– Det politiska minnet brukar vara kort så vi får se hur det blir. Men om alla återgår till det normala efter den här krisen så får vi bara påminna den om vikten av inhemsk livsmedelsproduktion på nytt. Men jag tror det här kan få folk att tänka om och bli mera medvetna också på sikt.

Efterfrågan på inhemska råvaror har också ökat i och med att färre äter på restauranger och storkök, varav många har en stor användning av importerade livsmedel.

– I stället för att äta ute nu hamnar många att gå till butiken och köpa maten och tillreda den själv. Här borde det inte leda till brist, men i ett land som Sverige med låg självförsörjningsgrad om gränser skulle börja stänga så där kan det bli problem.

Strandberg tror inte exempelvis vårbruket påverkas nämnvärt av coronaviruset. De flesta har redan förnödenheterna inköpta och någon brist på bränsle finns inte. Framöver hoppas han att allmänheten håller sig lugn, följer anvisningar och undviker hysteri av olika slag.

– Hamstringen av exempelvis toalettpapper är någon form av masspsykos. Men samtidigt är det ett tecken på att många levt i en invaggad säkerhet att inget kan påverka vardagen. Men nuvarande situation är en påminnelse till alla att moder jord kan komma med överraskningar.

– Det har hänt tidigare och kommer hända igen. Nu gäller det bara att hålla lugnet för vi överlever nog det här. Det är ett elände men vi kommer leva oss igenom det här, säger Strandberg.