SLC - Ftime3
Farmer Time – ett nytt sätt att visa upp lantbruket

Jordbruket har länge eftersträvat att öppna upp och visa verksamheten för allmänheten. Nu sker det enkelt via projektet Farmer Time. Ett nytt koncept där producenter via en smarttelefon eller pekplatta kan vara i kontakt med till exempel en grupp elever.

Flexibilitet för flera olika stöd och funktioner inom förvaltningen

Idag träder de lagändringar i kraft som jord- och skogsbruksministeriet har berett på grund av de rådande undantagsförfållandena till följd av coronavirusepidemin. Ändringarna gäller flera olika stöd och funktioner på förvaltningsområdet.

SLC - Varsadd1
Vårsådden drog i gång med sockerbetor

Lite tekniskt strul i början, men Claus Blomberg och Thomas Lindroth i Kimito ska ha betsådden gjord den här veckan.

Åland Grönskar ställs in men full planering för Skördefesten

Det vårliga evenemanget Åland Grönskar som var planerat till den 23-24 maj ställs in på grund av coronakrisen.

​Kampanjen Insekthotell2020 kör i gång

Kampanjen Insekthotell2020, som inleddes den 1 april 2020, uppmanar finländare att bygga insekthotell på gårdsplaner, balkonger och stigar. Kampanjen är en del av FN:s internationella växtskyddsår och grundar sig på att insekter riskerar utrotas i hela världen. Hålbyggande pollinerare överlever och förökar sig inte utan lämpliga boplatser, vilket leder till att odlings- och nyttoväxter riskerar försvinna.

Miljöministeriet beviljar 2,23 miljoner euro i understöd till organisationer och miljövård

​Miljöministeriet beviljar i år sammanlagt 2,23 miljoner euro i statsunderstöd enligt prövning. Understöd beviljas 30 organisationer, och medel beviljas också till projekt för miljöfostran och miljöupplysning, för miljövård i skärgården och för avfallshantering i skärgårds- och fjällområden.

SLC - Paskrec1
Stort och smått på påskbordet

SLC - Vilt Aboland Hjortar
Viltcentralens Hermansson: ”Nu ska vi slå fast konkreta och numeriska mål”

Lukes rapport om vitsvanshjortstammen (27.3) berättar att stammens tillväxt brutits.

SLC - Vargar 1 Webben
Vargstammen ökar i Närpes – nu måste allmänheten börja rapportera

I Närpes finns i dag minst lika många vargar som för två år sedan när observationerna duggade tätt. Orsaken till att det har varit tyst om förekomsterna nu är att allmänheten inte längre rapporterar observationer. Men enligt jägarna är det viktigt att alla misstänka vargobservationer följs upp.

HFD gav tre beslut om vargjakt

I mars 2020 har högsta förvaltningsdomstolen gett tre beslut om vargjakt. Enligt jord- och skogsbruksministeriet stöder besluten dels arbetet med att planera och definiera den stamvårdande jakten och dels klargör de lagens tolkning av habitatdirektivets 16:e artikel vad gäller dispens baserad på människors allmänna säkerhet.

SLC - Img 7799
Dags att återuppliva kunskapen om traditionella vasstak

Ännu på 1970-talet var vasstak på lador en vanlig syn runtom i Österbotten, men med tiden har de kännspaka taken i det närmaste försvunnit och kunskapen om dem bleknat bort. Det är dags för en renässans, tänkte man på Stundars friluftsmuseum och arrangerade i början av mars ett välbesökt seminarium om traditionella vasstak i Österbotten.

Ny förening främjar Finlands svenska matkultur

På lördagen grundades Finlands Svenska Måltidsakademi rf – en förening som har till uppgift att främja, visa fram och berätta om Finlands svenska matkulturs ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida tillämpningar av matkulturarvet, och även ta fram idéer om nyskapade innovationer som är förankrade i traditionen.