Oppsjon
Havsomflutna Kökar säljer numera sitt lokala sötvatten som Oppsjöbrus. FOTO: Christian Pleijel
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Kökar satsar lokalt
för ökad inflyttning

Skärgårdskommunen Kökar med 236 invånare satsar seriöst för att öka ”bobarheten” och på det sättet skapa förutsättningar för ökad inflyttning.

Tillsammans med 130 av kommunens invånare har Christian Pleijel gjort upp en utvecklingsplan där man bland annat noterar att det skulle vara bra med ett lokalt slakteri på Kökar, där det nu finns 150 kor, två hästar, 200 får, elva hundar, 1 miljon honungsbin samt en insjö med 1,6 miljoner kubikmeter sötvatten.

Oppsjön har redan tidigare försett Kökar med närproducerat hushållsvatten och för ett knappt år sedan kom man på idén att börja buteljera sjöns vatten och sälja den på flaska.

Peders Aplagård med Olle Dahl samt Siv och Peder Blomsterlund byggde ett minibryggeri som tar in vatten via en vanlig kommunal ledning. Vattnet kolsyras för smak och längre hållbarhet, hälls på flaskor av glas som är ett av världens mest återvinningsbara material samt förses med patentkork och säljs i Kökars skärgårdsbutik för 1,69 euro.

– Vattnet i flaskan som kunderna köper i butiken kommer då från Oppsjön 600 meter bort i stället för vatten av märket Novelle som kommer i en plastflaska från en källa i Finland 600 kilometer bort, påpekar Pleijel.

Han och de övriga som jobbat med Kökars utvecklingsplan tycker att de med utvecklingsplanen redan har stärkt sitt lilla samhälles självkänsla och sammanhållning samt skapat en intressant bild av sig själva genom begreppet ”bobarhet”. Det märks redan nu enligt Pleijel som ett ökat intresse för inflyttning.

– Den här bilden av oss själva hjälper oss också att hitta partners och söka finansiering, säger Pleijel och berättar att man redan har lämnat in tre EU-ansökningar som kommer att få effekt under 2021.