Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

4H, yrkesfiskarna och vägprojekt
får tilläggsanslag för 2021

Bland andra 4H och yrkesfiskarna får resurser via riksdagens tilläggsanslag till statsbudgeten för 2021, de så kallade julklappspengarna på sammanlagt 40 miljoner euro.

Dessutom gynnas olika vägprojekt i både Nyland och Österbotten. Lantbruksrådgivningen ProAgrias finansiering tryggades, för första året på länge, redan tidigare i höstas då finansieringen fanns med i Finansministeriets budgetförslag.

Riksdagsledamot Anders Norrback (Sfp) och ordförande för ÖSP:s fårutskott är nöjd över att 4H beviljas 300.000 euro i tilläggsfinansiering. Också yrkesfiskarna, Finlands yrkesfiskares förbund (FYFF), får ett tilläggsanslag på 100.000 euro, vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

– Satsningarna på 4H och yrkesfiskarna är väldigt bra. En satsning på de unga och deras kunskaper i arbetslivet är en viktig satsning på framtiden. Yrkesfiskarna behöver allt stöd de kan få för att vi också i framtiden ska kunna erbjuda konsumenterna inhemska fiskprodukter, säger Norrback.

Vägprojekt som får tilläggsfinansiering är belysningsarbetena på stamväg 51 i västra Nyland med 500.000 euro och grundförbättringen av Fagerviksvägen i Ingå med 700.000 euro. Vasa hamnväg i Österbotten får ett tilläggsanslag på 500.000 euro.

Noteras kan också att Finsk-svenska handelskammaren får ett tilläggsanslag på 150.000 euro och att utvecklandet av vandringsleden mellan Björkö och Panike i Kvarkens världsnaturarv får ett anslag på 600.000 euro.