Fiskevattnen får inte glömmas bort i regeringsförhandlingarna

Centralförbundet för Fiskerihushållning kräver att partierna i regeringsförhandlingarna beaktar fiskevattnens betydelse som källa till inhemsk närmat och människors välmående. Upprätthållandet av produktiva fiskevatten grundar sig till stor del på talkoarbete, men också pengar behövs för att förutsättningarna för fisket ska hållas i skick.

Sandra Bergqvist ny ordförande för Sydkustens landskapsförbund

Nyvalda riksdagsledamoten Sandra Bergqvist (Sfp) har valts till ny ordförande för Sydkustens landskapsförbund efter Mikaela Nylander (Sfp) som undanbett sig återval.

SLC - Dalsbruks Skola 1
Skolelever tillreder bygdens råvaror

Eleverna vid Dalsbruks skola besökte producenter på Kimitoön, fick med sig råvaror till skolan och tillredde sedan sina råvaror i den husliga ekonomin.

SLC - Elma1
Djuren blev barnens på riktigt

ELMA-mässan i Mässcentrum i Helsingfors fick i år ett nytt koncept efter fjolårets paus. Nuförtiden ordnas mässan i samband med Barnmässan, vilket betyder att evenemanget allt starkare riktar sig just till barn.

SLC - Dsc 1386
Räddningsverket utför brandsyn av torkar i Västnyland

Brandinspektör Jari Sopen-Luoma på Västra Nylands Räddningsverk spenderar mer tid i spannmålstorkar än de flesta bönder. Åtminstone så här års.

SLC - 190415
Åtgärder krävs för att få viltstammen i Nyland i balans

SLC Nylands miljö-, skogs- och markpolitiska utskott hade viltfrågor som specialtema för sitt möte före påsk.

Påskrecept

Läckerheter till påskbordet.

Åland trotsar EU med sjöfågeljakten

Trots att EU hotat att dra Åland och Finland inför Europadomstolen på grund av vårjakten på sjöfågel har Ålands landskapsregering också i år beslutat att tillåta jakt på totalt 2.000 gudingar (ejderhannar) mellan den 1 och 14 maj.

SLC - 3905497540 5Fabb8Dfa3 O
Het och torr sommar gav svagaste lingonskörden på flera årtionden

Skörden av vilda bär och svampar var medelmåttig år 2018. Skogarna gav mer blåbär än året före, men torkan ledde till att bären blev mindre än vanligt. På grund av hettan var lingonskörden den sämsta på länge, och det plockades mindre hjortron än tidigare, uppger Livsmedelsverket.

SLC - D2 R0 W7 Ws Aazu Gk
Spaniens landsbygd utarmas och töms på folk

Flera tiotalstusen människor demonstrerade på söndagen i Madrid mot den dramatiskt tilltagande flykten från landsbygden. I Spanien ökar antalet ödelagda byar och hela orter läggs till och med ut till salu på nätet.

SLC - Dsc 1231
Nya lagen om enskilda vägar inte alltid lätt att tillämpa

Det är inte längre den kommunala vägnämnden som är besvärsinstans i samband med tvister angående väglagsärenden. Se där ett exempel på en praktisk förändring som den nya lagen om enskilda vägar medför.

SLC - Img 7640
Sommarevenemang vid lantbruksmuseet i Finbygränd

Lantbruksmuseet i Finbygränd, Tenala, är ett besöksmål för både vuxna och barn.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning