SLC - Avbytare
Husdjursgårdarna har rätt till avbytare om de blir sjuka

Coronaviruset har efter regeringens beslut att inför undantag påverkat alla samhällsdelar. Så även lantbruket som är beroende av flera viktiga funktioner. Vad ska exempelvis en husdjursproducent göra om hen insjuknar i coronaviruset?

SLC - Olli Ruoho 1
COVID-19 orsakar oro också på djurgårdarna

COVID-19 utbrottet orsakar oro också för husdjursproducenterna. Veterinär Olli Ruoho, vice verksamhetsledare på föreningen Djurens hälsa ETT, konstaterar att den största risken för djurproduktionen är att virusutbrottet i något skede leder till brist på arbetskraft. Djuren smittas inte.

SLC - Saras
Vanda stad inlöser Saras för en tredjedel av begärt pris

Inlösningsprocessen kring gården Saras marker i Käinby i Vanda är slutförd. Vanda stad tvångsinlöser området till det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro.

Större bytesmängd av vitsvanshjort än av älg

​Jaktsäsongen för små hjortdjur, det vill säga vitsvans- och dovhjort samt rådjur, avslutades i mitten av februari. I hela landet var bytet cirka 60 500 vitsvanshjortar, 127 dovhjortar och cirka 15 300 rådjur.

SLC - Dsc 0202
Odlarna har förlorat makten över sina marker

Dialog, samarbete och kompromisser krävs för att viltbeståndet i Nyland ska hållas på en nivå som inte skadar, men ändå tillfredsställer.

SLC - Gala1
Prisbelönad ung entreprenör satsar stort på päron och bärodling

Specialiserade päronodlaren Oscar Danielsson, 26, fick priset som Årets unga entreprenör 2020 vid den åländska Landsbygdsgalan som i lördags arrangerades för tredje gången. Men själv låg han sjuk hemma på Åttböle Gård, så pappa Sven-Anders fick rycka in som prismottagare.

Högre bidrag till jaktlag som fäller vildsvin

Suomen Sikayrittäjät ry höjer bidraget till jaktlag som fäller vildsvin från 90 till 100 euro. Det förhöjda bidraget gäller från och med 1.3.

Skydda fjäderfä och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur måste skyddas mot kontakt med vilda fåglar under vårflyttningen, påminner Livsmedelsverket. Avsikten är att förhindra fågelinfluensainfektioner.

5G och fiber en nödvändighet också i skärgården och på landsbygden

Idag flyttas servicen till nätet och frågan är inte hur vi ska anpassa oss efter det, utan frågan är snarare hur vi ska utnyttja det här. Det här konstaterade riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) i sitt öppningstal på seminariet ”Mera 5G till landsbygden och skärgården - Vilka är möjligheterna och utmaningarna?”.

SLC - Rec1 Img 0264
Mumsiga rätter i väntan på våren

SLC - Farm To Restaurant
Projekt ska knyta ihop närmat med restauranger och resemål

Under våren kommer projektet Farm to Restaurant att starta en ny tjänst på prov riktad mot restauranger som förenar beställning av närmat och logistik.

Bergqvist efterlyser förenklade regler kring heminkvartering

I ett spörsmålet efterlyser riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) förenklade regler kring att starta upp verksamhet med heminkvartering, dvs. övernattning i enklare form än hotellstandard och till ett lägre pris.