Korp1
Det är förvånande att korparna har angripit lammen i fårhagar mitt inne i byn och inte i hagar ut i skogarna eller på skärgårdsbetena. Problemet med korparna pågick från juni till augusti i somras. Totalt har drygt 20-talet lamm förlorats, berättar Lars-Erik Söderholm. FOTO: Mathias Krook
Jordbruk Livet på landet

Korpar dödar lamm på Bergö

Rovfåglar och rovdjur är ett återkommande dilemma för husdjursproducenter med djur på bete sommartid. På Bergö i Malax skärgård har Söderholms Fårfarm i somras lidit av skador på lamm som orsakats av korpar.

– I somras har vi råkat ut för väldigt kännbara förluster av lamm ute i våra beteshagar här i centrala byn av Bergö. Skadegörarna i detta fall är korpar som har angripit lammen och hackat ut ögonen på lammen och sedan sugit ur lammens hjärnor och ätit på resten av lammens kroppar, beskriver Lars-Erik Söderholm tillsammans med sin son Nicolai.

– Korparna har slagit till mitt under ljusa dagen och samlats i stora flockar och sedan angripit lammen. De angripna och hackade lammen har sedan dött när de inte har kunnat komma undan i skydd. Tackorna har också skrämts och sprungit iväg och gömt sig när korparna har angripit lammen. Tackorna är helt försvarslösa mot korparna, förklarar Söderholm vidare.

Det är till största delen unga lamm som har angripits och dödats av korparna. Korparna i övrigt är fridlysta fåglar. Således krävs jaktlov och licenser för att få skjuta korpar. Det specifika är även att sommaren är fredningstid från all form av jakt.

Försök till förebyggande åtgärder

Det är enligt Söderholm svårt att gardera sig mot korparna och deras skador eftersom det är rovfåglar och luftburna angripare.

– Vi köpte fågelskrämmor utformade som falkar monterade på långa spön och satte upp dem i hagarna, men det konstaterades vara meningslöst när korparna inte brydde sig i fågelskrämmorna och inte heller när man försökte med skrämselrop, säger Lars-Erik.

– Det är svårt att hinna komma på och jaga bort korparna innan de angriper lammen, eftersom vi har flera sysslor som behöver utföras på gården under sommaren samtidigt som lamningen även pågår. En viktig syssla är höbärgningen så att vi har tillräckligt med foder åt fåren under vinterhalvåret, framhåller Söderholm.

En möjlighet till förebyggande åtgärder är att hålla lammen inomhus i den nybyggda ladugården på gården, men då blir det knepigt att uppfylla beteskravet på att hålla djuren på bete under minst fyra månader av sommarhalvåret. Därför har man försökt hålla alla fåren på bete runtom i de 30-talet fårhagar som gården har på Bergö.

Korp2
Skadorna har varit betydande för oss, framhåller Söderholm och visar foton på hur illa lammen har angripits ute i fårhagarna. PRIVAT FOTO

Problemlösning

Lars-Erik Söderholm ansökte om jaktlov att få skjuta korparna ute i fårhagarna och sände in en ansökan om jaktlicenser till Miljöcentralen i Åbo. Förvånansvärt nog kom det följande dag ett svar med 15 jaktlicenser på att Söderholm fick skjuta korpar. Jaktlicenserna kostade 150 euro.

Enligt Söderholm har korparna också blivit tama och mindre folkrädda samtidigt som det finns ett naturligt samband mellan rovdjur och rovfåglar i naturen. Det får inte finnas för många rovdjur och rovfåglar utan det skall finnas en balans mellan dem och den balansen upprätthåller man med hjälp av jakt. Jakten är således även en bra förebyggande åtgärd mot korparna.

– Vi har ett 30-tal fårhagar att se över dagligen och därför är jakten enda sättet att få bukt med problemet och så att korpstammen inte blir orimligt stor. Det är väldigt sorgligt att förlora betydande mängder med får på grund av korparna, säger far och son Söderholm.

– Därför vill jag visa stor tacksamhet till Miljöcentralen i Åbo för att de kunde ordna med jaktlov och licenser med så kort varsel. Det är också ett sätt att visa att de förstår vilka svårigheter en landsbygdsföretagare kan ha, poängterar Lars-Erik Söderholm.

Söderholm har sänt in en ansökan om ersättning, för de skador som korparna har orsakat, till Malax kommun. Från Malax kommun sänds ansökan vidare för behandling till Jord- och skogsbruksministeriet och därifrån hoppas man nu på att snart få en ersättning.