Livet på landet

Idéfestivalen bjuder in
till diskussion om ett bra liv
på landsbygden

Människor i olika åldrar och av olika bakgrund bjuds in att förbättra den finländska diskussionskulturen i kampanjen ”Idéfestival Diskussioner om ett bra liv på landsbygden”. Alla aktörer med verksamhet på landsbygden utmanas att delta. Med kampanjen vill man speciellt lyfta fram ungdomars röster och ta med dem i landsbygdsutvecklingen.

Idéfestival Diskussioner om ett bra liv på landsbygden förverkligas som en del av det nationella Landsbygdsparlamentet 2021, som arrangeras i Kurikka 1-2.10.2021. Kampanjen går av stapeln 18.1 och pågår ända fram till juni.

Under våren förverkligas tre dialogomgångar, med varsin fråga som man har möjlighet att utforska. I början av året ligger fokus på frågan: vad behöver vi för att ett bra liv ska förverkligas just nu och om tio år? Man kan anmäla sig som arrangör av en diskussion redan nu.

De som arrangerar och deltar i konstruktiv dialog får chansen att dels öka sin egen förståelse dels hitta nya insikter samt även påverka den nationella landsbygdspolitiken.

– Vi vill få människor av olika åldrar och från olika bakgrund att diskutera tillsammans om vad ett bra liv på landsbygden innebär. De insikter som föds i diskussionerna hjälper oss att bättre förstå och stöda det som bygger upp ett bra liv för olika människor och samhällen, säger utvecklingsdirektör Virpi Harilahti-Juola från Landsbygdens Bildningsförbund, en av kampanjens samarbetsparter.

Det är enkelt att arrangera en diskussion. För arrangörerna finns det tillhanda ett förberett materialpaket jämte anvisningar. Därtill ges möjligheten att delta i Dialogpaus-stiftelsens fasiliteringsutbildning. På Landsbygdsparlamentets idefestival.fi-sida kan man anmäla sig som arrangör av en diskussion.

Kampanjens huvudpartners är Landsbygdens Bildningsförbund, Finlands 4H-förbund, Finlands Byar rf, Keskipiste-Leader ry, Dialogpaus-stiftelsen samt Livsmedelsverkets nätverksenhet/landsbygdsnätverket samt Landsbygdspolitiska rådet och dess sekretariat vid jord- och skogsbruksministeriet som koordinerar helheten.