Julrec2020 1
Livet på landet

Landsbygdens Folks
recept för julbordet

Julpaté

400 gr grovmalet viltkött (ex. bog eller bringa)

400 gr blandmalet av nöt och gris ca 23 % fetthalt

300 gr nötlever/kycklinglever

1 lök

3 vitlöksklyftor

3 msk kalvfond

50 gr smör

2 dl vispgrädde

1 ägg

1 dl ströbröd

1 dl portvin

1 msk salt

Peppar

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad färsk rosmarin/2 tsk torkad

Finhacka lök och vitlök och fräs i smör på svag värme i ca 10 minuter. Finhacka eller grovmal levern, höj värmen i stekpannan och tillsätt levern. Stek några minuter. Låt svalna. Finhacka eller grovmal viltköttet och blanda med malet kött, gärna i en matberedare. Tillsätt alla ingredienser och blanda ihop. Smörj en avlång form och fyll formen med smeten, dekorera med några frysta lingon och ev. färska rosmarinkvistar. Ställ formen i en större form i varmt vattenbad och grädda i mitten av ugnen i 100 grader med fläktfunktionen på i ca 2,5 timmar eller tills innertemperaturen är 75 grader. Låt svalna och ställ kallt, till fördel att tillreda en dag före servering. Servera med rårörda lingon.

Julrec2020 2
Marinerade revbensspjäll

2 kg revben av griskött

2 dl sojasås

2 dl mörkt socker/sirap

10 cm färsk ingefära/2 msk pulver

2 msk torkad röd chili

12 klyftor vitlök

1 msk kanel

1 tsk nejlikapulver

2 stjärnanis

1 msk hela fänkålsfrön

1 msk sesamfrön (dekoration)

Dela benen och lägg i en kastrull, skala ingefäran i större bitar. Lägg alla ingredienser i kastrullen och täck med vatten. Koka ca 50 minuter eller mer, tills köttet nästan faller av. Ta bort köttet och sila av och koka ner vätskan i kastrullen tills såsen tjocknat. Vänd ner benen i den trögflytande glazen. Värm före servering och toppa med sesamfrön. Servera med pumpa-potatispuré och gratinerad savojkål.

Gratinerad savojkål

1 kålhuvud Savoy

50 gr smör

1 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2 dl riven lagrad ost

50 gr bacon

Salt, peppar

Smält smöret och rör ner mjölet. Häll på mjölken under vispning och låt koka några minuter till en sås, salta och peppra. Skär kålen i grova bitar och ta bort rotdelen. Lägg bitarna i lättsaltat kokande vatten och koka några minuter. Häll av vattnet, lägg kålbitarna i en smord form, häll över såsen och strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen i ca 35 minuter på 180 grader. Fräs bacon och strimla över kålen.

Pumpa- potatispuré

500 gr mjölig potatis

500 gr skalad pumpa

50 gr smör

2 dl varm mjölk

Salt

Skala pumpa och potatis och koka i ca 20 min tills mjuka, häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop. Smaka av med salt.

Julrec2020 3
Vildsvinsgryta med stekt rosensallat

1,5 kg vildsvinskött (stek med ben)

1 lök

2 tsk rosmarin

3 dl torrt vitt vin

2-3 msk kalvfond (ger sälta)

1 lagerblad

2 morötter

1,5 dl syltlök

Salt, peppar

Sätt köttet och alla ingredienserna (förutom morötterna och syltlöken) i en stor kastrull, fyll med vatten tills det täcker köttet och koka i ca 2 timmar. Ta bort köttet och skär i mindre bitar. Koka ner spadet tills ca 3 dl återstår. Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka i spadet i 30 min till, tillsammans med köttet. Tillsätt syltlöken och red av med maizena/vetemjöl och smaka av. Servera med stekt rosensallat och kokt potatis.

Stekt rosensallat

400 gr rosensallat (it. Radicchio)

1 msk smör

2 msk balsamicovinäger

Salt, peppar

Smält smöret och skär salladen i 1 cm strimlor och stek några minuter. Häll på balsamicovinägern, låt koka någon minut och smaka av med salt och peppar.

Julrec2020 4
Gratinerade champinjoner

10 stora champinjoner

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

70 gr riven parmesan/lagrad hårdost

1 msk finhackad persilja

1 msk ströbröd

Skär försiktigt ur foten på champinjonerna. Finhacka dem + 2 hela champinjoner för fyllning. Fräs den finhackade löken, vitlök och svamphacket i någon minut. Låt svalna och tillsätt hälften av finriven ost och persilja. Sätt ugnen på 180 grader och grädda svamphattarna i ca 15 minuter. Häll bort ev. vätska och fyll svamparna med fräset. Strö över finriven ost och ströbröd och grädda 10 minuter till. Servera till julglöggen.

Julrec2020 5
Julkaka med pumpa och choklad
Botten

24 kex (havrekex)

1 tsk ingefärspulver

100 gr smör

Fyllning

300 gr skalad pumpa

230 gr färskost (Viola)

2 dl mörkt socker/vanligt

100 gr crème fraiche

3 ägg

2 tsk ingefärspulver

1 tsk nejlikapulver

En halv liten stjärnanis krossad

3 tsk kanel

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

Smörj en form med avtagbar kant och krossa kexen och häll över smält smör, krydda med ingefära och blanda till en slät massa och fyll formbottnen. Ställ kallt.

Koka pumpabitarna mjuka i lättsaltat vatten och häll av vattnet. Vispa färskosten med sockret till en pösig massa, blanda i vaniljsocker och kryddor och tillsätt mosade pumpabitar, crème fraiche, mjöl och ägg och vispa ihop. Häll smeten på botten och grädda i 160 graders varm ugn i ca 40 minuter. Låt svalna och ställ kallt. Häll sedan över choklad-topping och strö över nötterna.

Chokladtopping

270 g mörk choklad

3 dl vispgrädde

1 msk socker

25 g smör, rumsvarmt

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

100 gr nötter (hasselnötter)

Koka upp grädden och smält chokladen på låg värme. Tillsätt kryddor, socker och smör och låt svalna.