Julgran Inhemsk
I år skaffar finländarna cirka 1,4 miljoner granar. Av dem kommer nästan en miljon från inhemska odlingar. ARKIVFOTO
Skogsbruk Livet på landet

Inhemsk julgran
är fortfarande populärast

Vartannat finländskt hem skaffar sig en gran till jul. Inhemska granar är fortfarande överlägset populärast. De är också ett miljövänligt val, påpekar Finlands skogscentral.

I år skaffar finländarna cirka 1,4 miljoner granar. Av dem kommer nästan en miljon från inhemska odlingar. Ungefär 300. 000 granar tas från egen eller bekantas skog och drygt 150. 000 importeras.

– Julgranen har varit en viktig del av jultraditionen i våra hem i över hundra år. Numera uppskattar julfirarna också att julgranen är ekologisk. En inhemsk gran som har vuxit i närheten är ett miljövänligt val, säger Markku Remes, ledande expert på skogsvård vid Finlands skogscentral.

I år har julgransförsäljningen kommit igång tidigt. Näthandeln med julgranar väntas vara livligare än i fjol på grund av de exceptionella förhållandena.

Man kan med gott samvete njuta av grandoften i hemmet. För de granar som fälls på julgransodlingarna planteras nya träd. I skogen fälls julgranarna i allmänhet genom gallring, så att de träd som tas som julgranar lämnar rum för de andra träden att växa.

Skydda mot vinddraget, vattna ordentligt

En färsk julgran håller inomhus utan att barra i minst två veckor, om den inte i något skede utsätts för torka.

Granen måste skyddas mot vinddraget när man kör hem den. Det är bra att låta granen tina upp så småningom på ett svalt ställe och stående i ett vattenkärl i minst ett dygn innan man tar in den i värmen.

Innan man placerar granen i julgransfoten lönar det sig att såga bort 3-5 centimeter av stammen, så att granen kan dricka bättre.

– Speciellt under det första dygnet kan det gå åt mycket vatten, så man behöver vattna tillräckligt mycket. Granen mår inte bra om man placerar den nära värmeelement, ugnen eller en fläkt, säger Remes.

Efter julen bör granen återvinnas. Kontrollera med avfallshanteringen i din kommun hur återvinningen ska skötas.