SLC - Jaktproblem1
Vargen påverkar älgjakten negativt i Sydösterbotten

Älgjakten är i full gång i Österbotten. Men vargen är fortfarande ett stort problem för många jaktlag i landskapet. Pörte jaktlag har levt med varg i området i tre år och rovdjuret skapar stort huvudbry för jägarna.

SLC - Nora Backlun 11 2020 Scaled
Nordiskt miljöpris till 4H:s projektsatsning på hållbarhet

Arrangemanget Hållbarhetsveckan i Österbotten premieras med Mittnordens miljöpris – Nordens Gröna Bälte. Priset delades ut på Mittnordenkommitténs virtuella höstmöte förra veckan.

SLC - Lpx 87151
LPA: Kom ihåg att se över pensionsskyddet också under föräldraledighet

För att säkerställa pensionsskyddet för lantbruksarbetet ska man se till att pensionsförsäkringen är i skick också för den part som är eller varit hemma med små barn, påminner Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA.

SLC - Dsc 4111
Virtuella matbutiken Boden en ny närmatskanal

Att erbjuda närproducerade livsmedel direkt från producenter vid sidan av olika standardprodukter är en viktig nisch för den nya nätbutiken bodenbox.fi. Kunderna gör beställningar på nätet och får därefter varorna levererade till sina hemdörrar.

SLC - Saras
Jorddomstolen godkände tvångsinlösning av Saras

Vanda stads tvångsinlösning av gården Saras marker i Käinby, Vanda, har fått grönt ljus av Jorddomstolen. Enligt Jorddomstolens beslut är det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro motiverat och rättvist. Dödsboet kommer nu att föra ärendet vidare och anhålla om besvärstillstånd hos högsta domstolen.

Rekommendationer från arbetsgrupp ska halvera trafikutsläppen

Utsläppen från trafiken ska halveras fram till 2030, och kommunikationsministeriets arbetsgrupp för fossilfria transporter har gett sin rekommendation för hur det ska ske, skriver kommunikationsministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - 50564961428 E9D4C8Fc53 O
Varginitiativet överläts till riksdagen

Medborgarinitiativet ”Inledande av stamvårdande vargjakt och förhindrande av vargskador” har på onsdagen överlåtits till riksdagen. Nu går processen med medborgarinitiativet vidare i riksdagen.

Tillväxten i stammen av vitsvanshjort har avstannat

Stammen av vitsvanshjort vintern 2019-2020 minskade från året innan med 2,5 procent, uppger Naturresursinstitutet.

Älgstammen minskade ifjol med 8,5 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2019 ungefär 87.200 älgar. Jämfört med året innan var stammen 8,5 procent mindre.

Smärre skattelättnader för lantbruksföretagare och markägare

Medieavgiften för Åland föreslås bli avdragsgill vid inkomstbeskattningen av näringsverksamhet och jordbruk från och med skatteåret 2021. Dessutom föreslås det att vissa stödåtgärder som används inom naturvården samt vatten- och havsvården och där stödet fås i annan form än pengar ska vara skattefria.

SLC - Oktrec1
Låt maten lysa upp i höstmörkret

Djurhållningsplatserna för hästar ska vara införda i registret 31.12

Övergångsperioden för den anmälningsplikt som gäller hållande av hästdjur och djurhållningsplatser för hästar löper snart ut, påminner Livsmedelsverket.